Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Consiliul de Administrație al BNR îi răspunde premierului Mihai Tudose că dorește să aibă o întâlnire cu acesta, pentru a discuta evoluțiile economice și financiare actuale

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a anunțat că s-a întrunit în ședință în data de 27 noiembrie și a luat act de declarațiile publice ale premierului Mihai Tudose în legătură cu activitatea Băncii Centrale.
Raport-Inflatie-BNR-15-mai-2017DSC_2881x

„În continuarea bunei colaborări instituționale existente, Consiliul de Administrație al BNR își exprimă dorința de a avea o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, pentru discutarea evoluțiilor economice și financiare actuale“, se scrie într-un comunicat al BNR-ului din cursul acestei seri.

Reprezentanții BNR-ului au menționat că mandatul băncii centrale presupune informarea cu regularitate a Parlamentului, Administrației Prezidențiale, Guvernului și a opiniei publice în legătură cu activitatea sa.

În acest sens, BNR publică Raportul anual de activitate, Rapoarte trimestriale asupra inflației, Rapoarte semestriale de stabilitate financiară și Minute de politică monetară după fiecare decizie a C.A. al BNR, toate aceste documente prezentând în mod transparent activitatea băncii centrale, în corelație cu evoluțiile economice și financiare interne și internaționale“, se detaliază în comunicatul de presă al Băncii Centrale.

Reprezentanții instituției au precizat că BNR-ul își îndeplinește obiectivele și atribuțiile pe baza prevederilor Legii nr. 312/2004 și a articolului 130 din Tratatul privind funcționarea Uniunii, „care conferă independență instituțională și funcțională băncii centrale, pe fondul unui dialog permanent, devenit tradițional, cu Ministerul Finanțelor Publice și cu alte instituții ale statului“.

„Dialogul are în vedere echilibrarea mixului de politici macroeconomice, al cărui rol este esențial pentru menținerea stabilității financiare și pentru întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse“, au adăugat reprezentanții Băncii Centrale.

Tudose: Guvernul să aibă „o discuţie foarte serioasă” cu conducerea BNR

Tudose a reproşat BNR-ului, joi, într-o emisiune la Antena 3, că nu a intervenit pentru a stopa aprecierea euro în raport cu leul şi că a permis băncilor să reducă nivelul minim al rezervelor, reamintește Mediafax.

Întrebat care este explicaţia deprecierii monedei naţionale în raport cu euro, Mihai Tudose a răspuns: „Vă recomand călduros să vorbiţi cu Banca Naţională care ar trebui să fie un pic atentă la aceste lucruri. BNR poate şi trebuie să intervină pe aceste lucruri. N-a făcut-o. Întrebaţi domnia sa, Banca.“ 

Un alt reproş adus Băncii Naţionale de premier a fost că a autorizat băncile să reducă nivelul depozitelor minime: „BNR-ul a spus, în înţelepciunea ei, băncilor din România că sunt bune, solide şi nu mai au nevoie să ţină 10% depozite, că poate să fie 8% ceea ce le-a disponibilizat 500 de milioane de euro, dintre care 280 de milioane au plecat deja din ţară. Ei au avut lei şi i-au schimbat în euro ca să-i scoată din ţară. Tot băncile au creat acest lucru.”

Tudose a spus că va trebui ca Guvernul să aibă „o discuţie foarte serioasă” cu conducerea BNR despre rolul unei bănci naţionale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii