Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Consiliul Concurenței: Uniunea Notarilor s-a angajat să transmită ministrului Justiţiei propuneri pentru eliminarea limitelor minime ale unor onorarii

Consiliul Concurenței a finalizat investigaţia privind posibile practici anticoncurenţiale ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), prin acceptarea angajamentelor asumate de această organizaţie.
bani_lei.jpg

Angajamentele asumate de UNNPR elimină complet, imediat și definitiv îngrijorările ce au condus la declanşarea investigaţiei, la sfârşitul anului 2015, se scrie într-un comunicat de presă al autorității de concurență.

Astfel, sunt înlăturate restrângerile concurenţiale privind stabilirea onorariilor minime (în limita prevederilor Legii nr. 36/1995), publicitatea individuală, modalitatea de încasare a onorariilor, atragerea clientelei, respectiv racolarea personalului în cadrul birourilor notariale.

De asemenea, UNNPR s-a angajat să transmită ministrului justiţiei propuneri pentru eliminarea limitelor minime ale onorariilor pentru acele proceduri realizate în regim concurenţial şi includerea lor alături de categoriile de servicii notariale pentru care nu sunt stabilite limite minimale, în conformitate cu prevederile art. 66 alin. (2) din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale.

„Practic, aceste angajamente constituie un prim pas, esenţial, în procesul de liberalizare a onorariilor notarilor. UNNPR are un rol important şi apreciem preocuparea sa, legitimă de altfel, pentru calitate şi integritate, dar trebuie să existe şi concurenţă, pentru a avea calitate la prețuri rezonabile. Angajamentele sunt eficiente şi pot fi implementate într-o perioadă scurtă de timp, permiţând înlăturarea imediată a îngrijorărilor, fără a avea vreun impact negativ asupra oricăror altor piețe, companiii sau consumatori”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Investigaţia a fost declanşată sfârşitul anului 2015, ca urmare a adoptării de către UNNPR a unui cod deontologic (Hotărârea UNNPR nr. 9/2015), conţinând unele prevederi ce au creat îngrijorări din punct de vedere concurenţial. Acestea se referă la modalitatea de fixare şi de încasare a onorariilor, la atragerea personalului instruit în cadrul birourilor notariale concurente, la introducerea unor restricţii privind publicitatea individuală, inclusiv în ceea ce priveşte informarea consumatorilor cu privire la onorariile practicate, respectiv în ceea ce privește popularizarea unor modele de acte şi proceduri notariale, a unor puncte de vedere, soluţii pentru speţe concrete.

Angajamentele au fost deja aprobate prin Hotărâre de către Consiliul UNNPR şi pot fi implementate chiar şi înainte de aprobarea lor de către Consiliul Concurenței.

Mecanismul de monitorizare prevede două etape

În acelaşi timp, autoritatea de concurență a aprobat instituirea unui mecanism de montorizare combinat pentru a se asigura punerea în aplicare a angajamentelor asumate. Acest mecanism ar urma să fie realizat în două etape.

Prima etapă este reprezentată de colaborarea instituţională între Consiliul Concurenţei şi Ministerul Justiţiei în scopul implementării măsurii de liberalizare unor onorarii pentru anumite categorii de acte şi servicii notariale, prin punerea în aplicare a dispoziţiilor art. 66 alin. (2) din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale.

Aceste acte şi servicii notariale pentru care se propune negocierea liberă a onorariilor sunt fie dintre cele care nu au fost reglementate expres prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 46/C/2011 (n.red. – publicat în Monitorul Oficial nr. 133 din 22 februarie 2011), fie pentru care Ordinul nr. 46/C/2011 a aprobat limitele minimale ale onorariilor, dar, prin natura lor, pot fi realizate şi de alte profesii independente, inclusiv liberale (contracte de comodat, antecontracte, contracte de închiriere, dare de dată certă, consultaţii juridice, anumite acte şi proceduri care au ca obiect bunuri mobile).

A doua etapă o reprezintă monitorizarea efectuată de către Consiliul Concurenţei în cazul modificărilor aduse Codului Deontologic prin Hotărâre a Consiliului UNNPR.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii