Cautare
, Staff

Afaceri |
|

Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de 15 milioane de euro în 2016

Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi de 68,43 de milioane de lei (15,2 milioane de euro), în 2016, de 3,5 ori mai puțin decât în 2015. Instituția a sancționat anul trecut 119 firme dintre care 93 și-au recunoscut vinovăția.
shutterstock_bani

Cea mai mare sancțiune a fost de 22,31 de milioane de lei (4,9 milioane euro), pe care au primit-o, pentru înţelegeri şi abuz, 7 companii de pe pieţele serviciilor de pilotaj şi remorcaj de manevră a navelor maritime.

Aceste companii sunt Canal Sea Services, Black Sea Pilots, Maritime Pilot, Black Sea Services, Compania de Remorcare Maritimă Coremar, Logistic Remo Services şi Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” Constanţa (CNAPM). 

Cu 15 milioane de lei (3,3 milioane euro) au fost amendați Porta KMI România şi 24 distribuitori, pentru că au stabilit preţurile de revânzare sau cotele de adaos comercial.

Ariston Thermo Romania şi 15 distribuitori au fost amendați cu 13 milioane de lei (aproximativ 2,9 milioane euro) pentru fixarea preturilor de revânzare.

De asemenea, 5 companii producătoare de lactate au primit sancțiuni de 8,95 milioane de lei (aproximativ 1,9 milioane euro) pentru trucarea unor licitaţii în cadrul Programului Cornul şi Laptele, în Giurgiu, Ialomiţa şi Dolj.

Celelalte amenzi sunt de sub un milion de euro.

De asemenea, Consiliul Concurenței a finalizat anul trecut 25 de investigații, față de 21 de investigații în anul anterior. Dintre cazurile finalizate, 48% (12 din 25 de cazuri) au avut ca obiect înțelegeri verticale (producător — furnizor), iar 28% (7 din 25 de cazuri) au vizat fapte de tip cartel sau practici abuzive.

În plus, Consiliul a declanșate 12 investigații privind posibile încălcări ale Legii concurenței, cu una mai puțin față de 2015 și cu 3 mai multe comparativ cu 2014. Dintre acestea, 33% au ca obiect posibile înțelegeri de tip cartel și 25% posibile abuzuri de poziție dominantă.

La sfârșitul lunii decembrie 2016, Consiliul Concurenței avea în derulare 34 de investigații de încălcare a legii, cu 15% mai puține față de finalul anului anterior.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii