FacebookTwitterLinkedIn

Schimbare importantă în sistemul bancar. S-a confirmat: OTP Bank România cumpără Banca Românească. OTP Bank ajunge pe locul 8, un salt de trei poziții

Activele preluate reprezintă împrumuturile și garanțiile aferente acestora încheiate de către sucursala din Londra a NBG, respectiv filiala malteză a NBG, către diverși clienți români.

Atât OTP Bank România, cât și Banca Românească activează în domeniul serviciilor financiare și bancare.

OTP Bank România face parte din grupul OTP ce furnizează servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croația, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia și Serbia.

Banca Românească este o instituție financiară cu activități concentrate în mod semnificativ pe segmentul de retail.

Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Avocații de la PeliFilip asistă NBG la vânzarea Băncii Românești către OTP Bank

La sfârșitul lunii iulie, Banca Națională a Greciei (National Bank of Greece – NBG) a semnat un acord cu OTP Bank România (OBR) pentru achiziționarea pachetului său de acțiuni deținute la Banca Românească (BROM), în valoare de 99,28%, deoarece 0,72% din instituția financiară este deținută de mici investitori.

La începutul lunii iulie, valoarea tranzacției era estimată la 100 de milioane de euro de sursele citate de presa elenă. Pe lângă prețul pentru bancă, cumpărătorul subsidiarei din România va restitui un împrumut de 550 de milioane de euro (625 milioane de dolari), sporind astfel lichidităţile grupului grecesc.

„Părțile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacției. Finalizarea tranzacției este supusă aprobării autorităților de supraveghere. OTP Group va colabora îndeaproape cu Banca Națională a României pentru obținerea aprobărilor necesare. În urma finalizării achiziției, cota de piață a OTP Bank România va crește la aproximativ 4%, devenind al optulea jucător pe piața bancară din România, conform cifrelor de anul trecut”, au anunțat reprezentanții OTP Bank România.

Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active

Datele BNR arată altceva. Anul trecut, OTP Bank avea o cotă de piață de 2,09% (locul 11), cu active de 8,215 miliarde de lei, iar Banca Românească de 1,62% (14), cu active de 6,383 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Cumulat, cele două atingeau o cotă de 3,71%, la nivelul anului trecut. Acest nivel era pentru o locul 9, aproape de locul 8, ocupat de Alpha Bank, care a avut o cotă de piață de 3,74% (14,73 miliarde de lei). Plus că depășea Bancpost, care a avut o cotă de 2,96% (11,656 miliarde de lei).