FacebookTwitterLinkedIn

Cea mai mare amendă a primit-o Landis+Gyr, de 27,42 de milioane de lei (5,92 de milioane de euro), iar cea mai mică Ecro, de 0,52 de milioane de lei (0,11 milioane de euro). În aceeași operațiune, Energobit a fost sancționată cu 13,11 milioane de lei (2,83 de milioane de euro), iar Elster Rometrics cu 11,21 de milioane de lei (2,42 de milioane de euro). De asemenea, Electrica a primit o amendă de 10,8 milioane de lei (2,33 de milioane de euro), iar Electromagnetica de 10,02 milioane de lei (2,16 milioane de euro).

Electromagnetica (simbol: ELMA) a anunțat, pe Bursa de Valori București, încă de vineri, că a luat act de sancțiunea de 10 milioane de lei impusă de Consiliul Concurenței și că intenționează să o conteste.

În cadrul investigaţiei, declanșată în septembrie 2015, Consiliul Concurenţei susține că a constatat că AEM, Energobit, Elster Rometrics, Landis+Gyr şi Ecro au participat la o înţelegere pentru împărţirea unor licitaţii publice organizate de operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cum sunt E.ON, Enel, CEZ.

Electromagnetica va contesta amenda de 10 milioane de lei impusă de Consiliul Concurenței

Companiile au stabilit modul în care urmau să participe la licitaţii, astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime. Efectele înţelegerilor anticoncurenţiale au condus la creșterea artificială a prețurilor de achiziție pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică”, se scrie într-un comunicat de presă al Autorității de Concurență.

Comportamentul anticoncurenţial s-a derulat în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015, vizând numeroase proceduri de licitaţie publică derulate în acest interval de timp. Autoritatea de Concurenţă a constatat că unii angajaţi ai Electrica, companie organizatoare de licitaţii publice pentru achiziționarea de contoare şi echipamente conexe, au fost implicaţi realizarea acestor înţelegeri, consultându-se cu companiile cu privire la elaborarea documentaţiei de participare la procedurile de achiziţie publică, facilitând în acest fel, schimbul de informaţii sensibile din punct de vedere comercial.

În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a constatat existenţa unei înţelegeri între AEM şi Electromagnetica constând în împărţirea licitaţiilor organizate de către FDEE Electrica Muntenia Nord şi FDEE Electrica Transilvania Sud pentru atribuirea contractelor pentru lucrări de modernizare a contorizării energiei electrice la blocurile de locuinţe din zona de activitate a filialelor respective, în perioada 22 octombrie 2010 – 27 iulie 2012.

„Pe parcursul investigaţiei am transmis autorităţilor competetente, informaţii referitoare la faptele constatate, continuând astfel buna colaborare între Consiliul Concurenţei şi Parchet. Companiile răspund pentru faptele angajaţilor lor, iar practicile de acest gen reprezintă una dintre cele mai grave restricţionări ale concurenţei şi conduc la prejudicierea consumatorilor care plătesc mai mult pentru produsele sau serviciile achiziţionate. De aceea, am recomandat ANRE să verifice în ce masură, preţurile majorate în urma cartelului au afectat tarifele percepute consumatorilor”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

AEM, participantă la ambele pratici anticoncurențiale, a aplicat la programul de clemenţă, aducând dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, şi a primit imunitate la amendă.

„Politica de clemenţă, instrument foarte utilizat în statele Uniunii Europene, permite Autoritaților de Concurență să aplice un regim mai favorabil companiilor implicate în înţelegeri anticoncurenţiale și care cooperează în vederea descoperirii şi sancţionării acestor practici ilegale. Consiliul Concurenţei încurajează astfel companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală”, se detaliază în documentul de presă al Consiliului Concurenței.