FacebookTwitterLinkedIn

De unde vine termenul „brexit”

Termenul „brexit” vine de la „britain” și „exit”.

BREXIT: David Cameron anunță că va demisiona

 Cum s-a ajuns la organizarea referendumului

Totul a pornit de la un pariu politic intern. Premierul conservator al Marii Britanii, David Cameron, a promis că dacă va fi menținut în funcție după alegerile din 2015, va organiza un referendum privind rămânerea Marii Britanii în UE. El răspundea astfel unei presiuni politice tot mai accentuate din zona extremei drepte britanice. S-a ținut de cuvânt, dar simultan a negociat cu Bruxelles-ul câteva condiții ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. Printre acestea, o mai mare libertate a băncilor britanice în raport cu Banca Central Europeană și dreptul de a plăti după reguli proprii alocațiile de stat pentru cetățenii din UE care se stabilesc în Marea Britanie.

VEZI: Acțiunile Bursei de Valori București au scăzut dramatic după BREXIT

 Tema adeziunii la comunitatea europeană, indiferent că ea s-a numit EEC sau EU, e recurentă în UK. De altfel, primul referendum naţional ţinut vreodată în Marea Britanie a fost tot pe acelaşi subiect şi s-a ţinut în 1975. Atunci lucrurile au fost aparent mai clare decât astăzi, pro-europenii au obţinut 67% din voturi. Între timp, discursul pro-ieşire a fost alimentat de criza economică din 2008 şi de cea a emigranţilor de anul trecut. Dar în acelaşi timp, britanicii nu au fost niciodată membri obişnuiţi ai Uniunii. Ei nu au dorit să facă parte din spaţiul Schengen de liberă circulaţie şi nici nu au renunţat la moneda proprie în favoarea euro.

CITEȘTE ȘI Brexitul va da peste cap piața de televiziune din Europa dar și din România

Cine a fost pentru „remain”

David Cameron nu e adeptul părăsirii comunităţii europene, însă nu toţi colegii săi de guvern gîndesc ca el. Sunt șapte miniștri care s-au pronunțat pentru ieșire. Restul, printre care și ministrul de finanțe George Osborne, susțin poziția premierului. De asemenea, opoziția laburistă l-a acuzat pe Cameron că prin organizarea referendumului a pus în pericol viitorul țării și s-a pronunțat pentru rămânerea Marii Britanii în UE.

Londra, principala destinație a românilor care călătoresc cu avionul

Cine a fost pentru „leave”

Tabăra părăsirii Uniunii este dominată de Nigel Farage, liderul partidului populist de dreapta UKIP (Partidul Independenţei din UK). Formaţiunea s-a înfiinţat în anii ‘90 cu scopul de a scoate Marea Britanie din UE. Dar pînă atunci, şi-a adjudecat la ultimele alegeri europarlamentare un număr record de 24 de fotolii de deputaţi. Colegi de idei pe acest segment cu Nigel Farage sînt şi fostul primar al Londrei Boris Johnson şi fostul lider conservator Iain Duncan Smith.

CONSECINŢE BREXIT: Cursul sare de 4,55 lei/ euro

Cât va dura divorțul Marii Britanii de UE

Regulile UE prevăd că Londra va avea la dispoziție doi ani pentru „a bate în cuie” termenii noii sale relații cu Uniunea pe probleme precum relațiile comerciale și statutul rezidenților străini. Termenul-limită de doi ani începe să curgă din momentul în care a fost notificat Consiliul European. El poate fi extins, dar numai cu acordul unanim al Consiliului European.

Se va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona imediat?

Acesta este procesul prin care începe, oficial, numărătoarea inversă pentru ieșirea Marii Britanii din UE. Înainte de referendum, Cameron a afirmat că va invoca imediat articolul, în caz de Brexit.

CITEȘTE ȘI Donald Trump se arată încântat în urma rezultatelor Brexit

Ce înseamnă Brexit pentru UK

După expirarea celor doi ani, calitatea de membru UE pentru Marea Britanie încetează, chiar dacă nu s-a ajuns la un acord între Londra și Bruxelles. UK va pierde toate beneficiile și responsabilitățile care decurg din calitatea de membru UE. Printre acestea se numără comerțul liber și libera mișcare a cetățenilor britanici în spațiul comunitar. În lipsa unor acorduri separate, comerțul cu statele Uniunii Europene ar putea fi mai costisitor.

CITEȘTE ȘI: CE SE ÎNTÂMPLĂ CU REZERVA DE AUR AFLATĂ LA LONDRA

Ce înseamnă Brexit pentru UE

Pentru UE, ieşirea Marii Britanii înseamnă pierderea unei contribuții majore la piaţa economică comună. De asemenea, Marea Britanie are un rol important în chestiunile comunitare de politică externă şi securitate. Un Brexit reprezintă şi un pericol de creare a unui precedent pentru alte mişcări segregaţioniste similare din Uniune. În Franţa, Frontul Naţional condus de Marine Le Pen cere renunţarea la moneda comună şi retragerea ţării din acordul Schengen.

Ce se întâmplă cu premierul UK după Brexit

David Cameron a anunțat că demisionează din funcția de prim-ministru al Marii Britanii ca urmare a rezultatelor referendumului privind ieșirea UK din UE. Cameron spune că va părăsi biroul din 10 Downing Street abia peste trei luni, când va fi următoarea ședință a partidului.

Va mai putea participa Marea Britanie la Eurovision după Brexit?

Potrivit lui Alasdair Rendall, președintele fan clubului Eurovision din UK, toate cele 27 de țări participante la acest concurs trebuie să fie membre European Broadcasting Union (EBU), diferită de Uniunea Europeană. Așadar, Marea Britanie va putea participa în continuare la Eurovision.