FacebookTwitterLinkedIn

În epoca vitezei şi a tehnologiei, costumul pierde teren în faţa hainelor casual, iar pantofii sport iau locul celor business. Stilul elegant – mai ales la birou – poate fi păstrat uşor, cu imaginaţie şi cu alegeri inspirate.

Un studiu efectuat de un grup de cercetători  de la universitatea britanică Hertfordshire cu ajutorul lanţului hotelier Travelodge a stabilit că, în ziua de astăzi, doar una din 10 persoane mai poartă un costum la serviciu. Printre motive: hainele casual sunt mai puţin costisitoare, mai comode şi necesită mai puţină atenţie.

Există un element vestimentar deseori trecut cu vederea, care poate să ne ofere o libertate mult mai mare de alegere: încălţămintea. Mai toată lumea ştie că pantofii casual şi pantofii sport sunt potriviţi pentru blugi, în timp ce pantofii business se poartă la costum. Din fericire pentru creativitatea – dar şi pentru confortul – nostru, specialiştii în modă au ridicat o parte din tabuuri şi permit deja, cu anumite limite, o serie de combinaţii care ar fi fost privite cu neîncredere în urmă cu câţiva ani. Elementul-cheie de la care trebuie să pleci ca să-ţi construieşti ţinuta office este încălţămintea.

PANTOFII SPORT

Dacă eşti o persoană activă, te poţi orienta către o pereche de „adidaşi” (termen intrat în uz curent pentru pantofi sport) clasici, într-o singură nuanţă. Merg perfect cu la fel de clasicii blugi, la care poţi asorta o cămaşă, un tricou polo sau un pulover simplu, în funcţie de vremea de afară.

Multă lume nu concepe să poarte teniși sau adidaşi cu alt fel de pantaloni în afara blugilor, însă moda s-a schimbat în ultimii ani. Prinde tot mai mult teren purtatul pantofilor sport împreună cu un costum în două piese. Trebuie să ai mare grijă cum alegi încălţămintea: cele mai potrivite sunt încălţările clasice, simple şi joase.

Această combinaţie spune despre tine că eşti o persoană activă şi că porţi costum pentru că-ţi place, nu pentru că eşti obligat şi, poate mai important, că ai suficientă încredere în tine încât să forţezi limitele, fără a le încălca de-a dreptul.

Are şi avantajul unui confort sporit, în condiţiile în care jobul tău te ţine în picioare de-a lungul întregii zile. Trebuie să ocoleşti însă culorile aprinse şi combinaţiile cromatice, pentru că dau un aspect adolescentin, în contrast cu stilul sobru al unui costum.

PANTOFII CASUAL

Sunt soluţia cea mai la îndemână pentru toate combinaţiile vestimentare pe care vrei să le încerci la birou. Împreună cu o pereche de blugi, o cămaşă şi un sacou nu vei da greş niciodată, nici măcar în timpul unei şedinţe importante la care participă toată conducerea. Ca să păstrezi aerul casual, este recomandat să nu alegi modele extravagante, care ar fi mai potrivite într-un club sau la plimbarea de seară pe faleza de pe litoral.

Pantofii casual pot fi purtaţi şi cu un costum simplu, dar este de preferat să alegi pantaloni fără dungă. Spre deosebire de combinaţia adidaşi-costum, unde mesajul transmis este cu atât mai puternic cu cât contrastul este mai mare, pantofii casual (fie că vorbim despre mocasini sau despre o pereche de pantofi din piele întoarsă) pot fi consideraţi o soluţie aleasă ad-hoc tocmai pentru că sunt atât de apropiaţi ca design de pantofii clasici de costum.

PANTOFII BUSINESS

Este încălţămintea cel mai des asociată cu un outfit elegant, pentru office. Mereu din piele – lăcuită sau nu -, pantofii business vin la fix cu un costum clasic, o cămaşă şi o cravată. Se potrivesc la o întâlnire de afaceri, dar şi în sala de şedinţe. Poţi opta pentru modelele consacrate, fie că sunt Oxford sau Derby, dar culoarea este importantă. Cei din piele maro sunt consideraţi drept cei mai apropiaţi de ideea de casual şi, prin urmare, sunt recomandaţi pentru a fi purtaţi cu blugi..

Din fericire, moda din ziua de astăzi nu mai este la fel de restrictivă ca în mileniul trecut. O pereche de pantofi de lac poate fi combinată cu succes cu blugi, un sacou casual şi o cămaşă fără cravată. Dacă nu vrei să dai un aspect excentric sau poate chiar neîngrijit, nu poţi îmbrăca absolut orice pereche de blugi pe care-o găseşti în garderobă.

Specialiştii spun că cei mai potriviţi pentru pantofii business – sau formali -, sunt blugii croiţi pe picior, aşa că poţi omite din start pantalonii cu buzunare laterale sau cei prea largi. Cu alte cuvinte, poartă blugi care îți vin la fel de bine ca o pereche de pantaloni de costum: potriviţi pe coapsă şi care urmează linia piciorului, fără să fie prea strâmţi.

Şi culoarea este importantă. Blugii indigo sau negri sunt cei mai apropiaţi ca nuanţă de pantalonii clasici, aşadar şi cei mai potriviţi pentru a fi combinaţi cu o pereche de pantofi business. Nu purta blugi în culori deschise, prespălaţi sau tăiaţi, pentru că impactul vizual duce iarăşi cu gândul la neglijenţă.

În concluzie, confortul şi stilul nu se exclud reciproc în vestimentaţie. Pantofii sunt cheia pentru o ţinută care să îmbine elegant şi profesionist toate avantajele diverselor stiluri. Este nevoie doar de atenţie, inspiraţie şi puţină reţinere care să te împiedice să forţezi nota.