Cautare
, Contributor

Natalia Berezovskaia Designer de interior, tânără ambiţioasă care aduce culoare în casele oamenilor, creează spaţii confortabile și îi face pe oameni fericiţi!

Design |
|

Confort scandinav: amenajarea interiorului în stil Hygge

Stilurile nordice înlocuiesc epoca americanizării, iar stilurile industriale pierd, ușor-ușor, teren. Acest trend i-a făcut pe mulți designeri să viziteze Suedia și Islanda pentru a învăța de la localnici cum să creeze un interior, deși minimalist, foarte confortabil și primitor.
 aboneaza-te
Natalia Berezovskaia_new contributors

Deși eu nu sunt adepta stilurilor minimaliste și nici a celor scandinave, am ales să povestesc despre Hygge doar pentru că îi apreciez pe danezi pentru conceptul unui trai sănătos, confort, starea de liniște, sentimentul de siguranță și bunăstare, dar și pentru ideea de a reuni întreaga familie. Locuințele lor nu sunt doar elegante – oferă posibilitatea de a vă bucura de viață, de a vă simți fericiți. Și da, niciun stil interior nu a vorbit vreodată despre fericire.

De ce Hygge?

Danezii lucrează 34 de ore pe săptămână, pleacă acasă la orele 3-4 după-amiaza, iar vineri chiar mai devreme. În acest sens, danezii au mai mult timp liber. Preferă să își petreacă timpul liber acasă, ceea ce înseamnă că atmosfera ar trebui să fie confortabilă, elegantă și estetică.

Aceleași principii se aplică și interioarelor de birou, Horeca sau divertisment. Cel mai renumit restaurant din Danemarca, Noma, care a primit două stele Michelin, are un design foarte simplu, un design care vă permite să vă relaxați și să vă simțiți ca acasă.

Ce înseamnă un interior Hygge?

Cu ce ​​este asociat confortul? Perne moi, un covor pe pardoseală, lumină caldă, lemn texturat, pături pufoase. Și, de asemenea, un ceai cu miere, produse de patiserie proaspete, sunetul focului în  șemineu. Toate aceste imagini, mirosuri, gusturi, senzații reprezintă stilul Hygge. Aici se regăsesc și elemente rustice, puțin minimalism, dar și ceva elemente industriale. Este un stil curat, aerisit, fără prea multe decoruri.

Pereții albi și o abundență de accente luminoase creează unui interior Hygge iluzia luminii solare, care este atât de lipsită în țările nordice. Din același motiv, locuințele, decorate în stil scandinav, sunt echipate cu un număr mare de corpuri de iluminat. Lemnul ales de cele mai multe ori are nuanțe deschise – mesteacăn, frasin, stejar. Paleta de culori este limitată – de la alb la gri pentru fundal și nuanțe reci (mai mult pastel) ca accente. Acestea măresc vizual spațiul și reflectă mai bine lumina soarelui.

Ce elemente nu ar trebui să lipsească într-un interior Hygge?

Hyggekrog. Traducerea acestui cuvânt este „colț confortabil”. Acest lucru înseamnă că într-o amenajare Hygge trebuie neapărat să vă organizați un loc de relaxare, unde puteți sta, înfășurat într-o pătură, cu o carte și o ceașcă de ceai. Un pervaz este unul dintre exemple, dar acest colțișor poate fi creat și în mansardă sau într-o zonă mai retrasă.

Șemineul. Danezii cred că șemineul este elementul esențial al acestui stil. Cu siguranță, nu toată lumea are posibilitatea de a monta un șemineu adevărat într-un apartament, dar puteți opta pentru un șemineu electric sau doar să creați o zonă cu o mască de șemineu și să puneți multe lumânări. Senzația este asemănătoare.

Lumânări. Și cum am scris mai sus: nu există lumânări – nu există Hygge. Important este să fiți atenți când le aprindeți (nu lăsați copiii prin preajmă) și nu uitați să aerisiți locuința după, deoarece lumânările poluează aerul.

Mobilierul și decorul din lemn. Copacii ne fac să ne simțim mai aproape de natură. Iar lemnul este un material simplu și estetic, care nu poate lipsi în designul Hygge. Dacă ar putea, danezii ar aduce întreaga pădure în casa lor, de aceea decorul trebuie să conțină frunze, conuri, crengi sau tulpini de copaci.

Ceramica și porțelanul. Un ceainic frumos, o vază pe masă, ceașca preferată din care beți mereu ceai – toate acestea sunt Hygge. În Danemarca, există două branduri îndrăgite: Kähler, care a devenit o senzație la Expoziția Mondială din 1889 de la Paris, și Royal Copenhagen, fondată în 1775 de regina Juliana Maria.

Un detaliu vintage. O lampă, o masă sau un scaun vechi reprezintă o caracteristică a stilului Hygge. Aceste obiecte spun o poveste și au o valoare emoțională.

Păturile și pernele. Sunt atributele obligatorii Hygge, în special în timpul sezonului rece. Textilele trebuie să fie cât mai naturale: bumbac organic sau lână. Iar pernele e de preferat să fie cât mai multe și de dimensiuni diferite.

Iluminatul. Într-un interior Hygge trebuie să existe multe corpuri de iluminat. Lumina trebuie să fie caldă, iar strălucirea acesteia trebuie să te ducă cu gândul la imaginea unui apus de soare sau a flăcării lumânărilor.

 

V-am convins să adoptați stilul Hygge?

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii