Cautare
, Editor Coordonator

Afaceri |
|

Conflictul Putin – Hodorkovski se mută în SUA

Rusia ar putea plăti despăgubiri de 50 de miliarde de dolari foștilor acționari ai gigantului petrolier Yukos, care susțin că au fost deposedați în mod nelegal de investiția lor.  
 aboneaza-te
Mikhail Khodorkovsky

Disputa datează de mai bine de 15 ani, din perioada când Mihail Hodorkovski, pe atunci cel mai bogat om din Rusia și acționar majoritar al Yukos Oil, a intrat în conflict cu președintele Vladimir Putin după ce a vorbit într-o emisiune televizată despre corupția din aparatul guvernamental rusesc.

În august 2006 un tribunal rus a declarat falimentul Yukos pentru neplata unor taxe. Compania a fost preluată de Rosneft, o firmă deținută de stat și cel mai important creditor al Yukos, fapt care a dus la declanșarea unui proces care acum se va judeca în SUA, după ce diverse tribunale au dat, pe rând, dreptate uneia dintre părți.

În luna februarie a acestui an Curtea de Apel a Tribunalului de la Haga a reiterat o decizie din 2014 care condamnă statul rus la plata unor despăgubiri de 50 de miliarde de dolari către foștii acționari Yukos, anulând o decizie din 2016 care era în favoarea Rusiei.

Avocații acționarilor au deschis un proces în SUA, la Washington, cu intenția de a obține de la justiția americană un mandat de executare a deciziei din februarie a Curții de la Haga, și caută să identifice bunurile deținute de Rusia aici pentru a le pune sub sechestru. De cealaltă parte, Federația Rusă a cerut judecătorilor amânarea procesului până când Curtea de la Haga va judeca noul său apel.

Foștii acționari au repurtat o primă victorie în luna mai, când un tribunal a condamnat statul rus la cedarea către aceștia a drepturilor comerciale a două cunoscute mărci rusești de vodcă, Stolichnaya and Moskovskaya. Statul rus a contestat în repetate rânduri autoritatea tribunalelor internaționale asupra activităților economice interne de orice fel.

În 2017, scrie forbes.com, Curtea Constituțională din Rusia a respins ca neconstituțională o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului care condamna Federația la plata a 1,86 miliarde de euro drept compensație pentru fostul management al Yukos. Președintele Putin a insistat în repetate rânduri pentru amendarea constituției astfel încât aceasta să prevaleze asupra obligațiilor internaționale ale statului rus.

Bătălia juridcă de la Washington ar putea fi capitolul final al disputei dintre Vladimir Putin și Mihail Hodorkovski. Hodorkovski, al cărui prim business a fost o cafenea pe care a înființat-o în timpul Perestroikăi, perioada de deschidere economică din timpul lui Mihail Gorbaciov, a fost consilier economic al președintelui Boris Elțîn. La începutul anilor 90 a făcut milioane din trafic cu valută, apoi a cumpărat cupoane de privatizare, ajungând să dețină pachetul majoritar în câteva zeci de companii.

În 1995, aflat în fața unui deficit comercial fără precedent, președintele Elțîn a lansat programul de privatizare „împrumuturi contra acțiuni”, la inițiativa lui Vladimir Potanin, astăzi cel mai bogat om din Rusia. Prin licitații trucate, marile companii au ajuns în mâna oligarhilor: Potanin a pus mâna pe Norilsk Nickel și, împreună cu Hodorkovski și Boris Berezovski, pe coloșii petrolieri Sidanco, Yukos și Sibneft.

Hodorkovski a ajuns să controleze gigantul petrolier Yukos în 1996, contra unei sume de aproximativ 300 de milioane de dolari. În 2003 era cel mai bogat om din Rusia și al 16-lea din lume, potrivit topului Forbes. Cam de atunci datează și conflictul cu Vladimir Putin: Hodorkovski a avut o dispută televizată cu președintele, susținând că membrii guvernului sunt corupți și iau mită milioane de ruble. Acuzat de evaziune fiscală și fraudă, Hodorkovski a fost arestat pe 25 octombrie 2003, pe aeroportul din Novosibirsk.

Procesul care a urmat a durat  zece luni și i-a adus o condamnare de nouă ani de închisoare. Motivarea verdictului se întindea pe 662 de pagini și, așa cum se obișnuiește în tribunalele rusești, a fost citită cu glas tare de judecători în fața acuzatului: lectura a durat două săptămâni, din 16 până în 31 mai 2005.

Putin l-a grațiat pe Hodorkovski în decembrie 2013. Din închisoare, acesta a făcut o escală la St. Petersburg și apoi a aterizat la Berlin. Astăzi, Mihail Hodorkovski locuiește la Londra. Din cele 16 miliarde de dolari pe care le avea în 2003 mai are doar 400 de milioane, dar continuă să fie considerat cel mai de seamă opozant al lui Vladimir Putin.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii