Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

Confederația Națională a Patronatului Român susține amnistia fiscală

Anca Vlad, prim-vicepreședinte al Confederației Naționale a Patronatului Român (CNPR), a explicat care este poziția patronatelor și asociațiilor profesionale cu privire la amnistia fiscală și viitorul profesiilor liberale.
Anca Vlad

CNPR „susține și apreciază măsura aprobată de Guvern de soluționare echitabilă a unui conflict artificial creat de ANAF printr-o confuzie de interpretare a unei reglementări care a pus mulțimea profesioniștilor români în postura incorectă de evazioniști fiscali, în condițiile în care aceștia au fost plătitori corecți de taxe și impozite”. În plus, confederația „înțelege și susține activitatea ANAF îndreptată în direcția reducerii evaziunii fiscale, solicitând un dialog mai activ și constructiv cu mediul de afaceri reprezentat de Patronate și Asociațiile Profesionale – creatorii de facto ai succesului economic românesc.

De aceea, CNPR a organizat o dezbatere pe data de 14 mai 2015, în care diferitele grupuri de profesioniști, alături de patronate, și-au exprimat părerile față de reglementările fiscale aplicate profesiilor liberale, a scos în evidență preocuparea reprezentanților diverselor profesii liberale față de statutul lor, așa cum este el reglementat în viitorul Cod Fiscal.

Potrivit CNPR, opinia generală este că, „dincolo de regimul de impozitare care nu a fost încă negociat sau discutat cu cei în cauză, profesiilor liberale nu le sunt recunoscute statutul de independență, responsabilitate și nevoia unor relații de muncă specifice acestora. În cadrul întâlnirii au fost exprimate opinii ale arhitecților, psihologilor, medicilor, avocaților, experților contabili, ziariștilor și consultanților fiscali”.

De asemenea, CNPR a mai subliniat faptul că profesioniștii solicită să nu fie obligați să încheie contracte de muncă, deoarece legislația romanească a muncii conține prevederi neconforme cu specificul profesiilor liberale.

CNPR a constatat părerea asociațiilor profesionale privind introducerea următoarei prevederi în noul Codul Fiscal: Art. 7. Punct 3 –  activitatile care genereaza venituri din profesii libere, drepturile de autor și drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare precum și orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește majoritatea dintre următoarele criterii.

De asemenea, CNPR a luat act și de propunerea de plafonare la 3 salarii medii a nivelului taxelor și impozitelor. Mai mult, participanții doresc să deschidă o poartă de dialog cu Ministerul Finanțelor și membrii Comisiilor de Buget-Finante din Parlamentul  Romaniei in scopul gasirii celor mai corecte formulări de text incluse in viitorul Cod Fiscal pe tema „dependentei si independentei”.

De asemenea, Confederația Natională a Patronatului Român precizează că este pregătită să participe la dezbateri deschise, profesioniste, bazate pe argumente, astfel încât viitoarele reglementări fiscale să fie cât mai ușor de înțeles și respectat de sutele de mii de microîntreprinderi și reprezentanți ai profesiilor liberale, asigurând atât realizarea veniturilor bugetare, cât și un statut corect acestor categorii de contribuabili.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii