
General Electric a anunțat că va concedia 13.000 de salariați implicați în producția de motoare de avion, ca urmare a crizei fără precedent care a lovit industria aeronautică în urma pandemiei de Covid-19. Compania va economisi astfel un miliard de dolari. Comenzile pentru motoare și componente aeronautice au scăzut drastic după ce Boeing și Airbus au sistat producția de aeronave, iar cererea de avioane utilitare s-a prăbușit și ea.
Companiile aeriene traversează și ele o perioadă critică. Conducerea United Airlines a trimis angajaților un mesaj prin care le solicită să ia în calcul să-și dea voluntar demisia. Liniile aeriene nu au voie să concedieze personal în următoarele șase luni, dar vor primi de la statul american un ajutor financiar de cinci miliarde de dolari. Chiar și așa, United pregătește de pe acum concedierile pe care le va putea face începând cu luna octombrie, informează CNN.
Specialiștii în transportul aerian estimează că vor trece câțiva ani până când zborurile comerciale își vor reveni după șocul provocat de pandemie. Ryanair, liderul transportului aerian economic din Europa, a anunțat că în aprilie traficul a scăzut cu 99,6%: doar 400.000 de pasageri au folosit avionul, față de 13,5 milioane în aprilie 2019.
La bursă, acțiunile liniilor aeriene sunt în picaj, iar căderea le-a fost accelerată cu 5% după ce luni miliardarul Warren Buffett a declarat că și-a vândut activele deținute la aceste companii, adăugând și că este o eroare să investești acum în acest domeniu.
Ceea ce se întâmplă în acest sector aruncă o umbră de îndoială și asupra estimării potrivit căreia vârful ratei șomajului în SUA a fost atins în aprilie, urmând să se stablizeze până la sfârșitul anului în jurul procentului de 10%.
Economistul-șef al ING, James Knightley, și-a informat clienții că se așteaptă la o rată a șomajului de 22% în mai, ca urmare a concedierilor din sectorul serviciilor și al industriei petroliere.
Nici marii retaileri americani nu se simt bine. J.Crew a fost primul mare lanț comercial care a declarat falimentul din cauza crizei economice provocate de coronavirus, dar nu este nici pe departe ultimul, vești sumbre venind în ultimele zile dinspre J.C. Penney și Neiman Marcus.
Unii comercianți nu-și permit încă să declare falimentul fiindcă au nevoie de banii proveniți din lichidările de stocuri pentru a-și finanța procedurile de închidere. Foarte multe companii și-au angajat consilieri în materie de faliment, în timp ce altele încearcă să-și redeschidă o parte din rețeaua de magazine în speranța că și cumpărătorii se vor întoarce.