FacebookTwitterLinkedIn

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat că va transmite către Comisia Europeană planul de restructurare pentru Complexul Energetic Oltenia, în valoare de 3,54 miliarde euro, potrivit Radio Europa Liberă.

Planul prevede investiţii de 7 miliarde lei în perioada 2021 – 2026, în vederea reducerii treptate a producţiei pe bază de cărbune din 2030, inclusiv prin închiderea unor exploatări miniere.

Săptămâna viitoare va fi transmis către Comisia Europeană planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. După cum bine știți, Guvernul pe care îl conduc, cu aprobarea Comisiei Europene, a aprobat în primă fază un ajutor de salvare în valoare de 251 de milioane de euro, fără de care Complexul Energetic Oltenia ar fi fost într-o situație extrem de dificilă deoarece nu ar fi avut capacitatea să suporte costurile pentru certificatele de CO2”, a declarat duminică 23 august, Ludovic Orban.

Un sfert din producţia de energie a României este dependentă de cărbune, însă prin Pactul Ecologic European (GreenDeal), România va renunța treptat la aceasta industrie. Astfel, Complexul Energetic Oltenia caută alternative.

Pasul următor este prezentarea către Comisia Europeană a unui plan extrem de ambițios de restructurare, cu o valoare extrem de mare, de 3,54 miliarde de euro, finanțarea acestui program de restructurare urmând să se facă din veniturile companiei, într-o sumă de aproximativ 1,5 miliarde de euro, restul finanțărilor urmând să fie asigurate fie de la Bugetul de stat, fie din Fondul de modernizare care este administrat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Avem încredere că acest plan de restructurare va garanta viitorul Complexului Energetic Oltenia, va garanta locurile de muncă pentru cei mai mulți dintre angajații Complexului Energetic Oltenia și va oferi perspective de dezvoltare energetică județului Gorj și nu numai județului Gorj, pentru că în Complexul Energetic Oltenia sunt capacități de producție și din județul Dolj”, a explicat Ludovic Orban.

Planul companiei va fi transmis de către reprezentanţii companiei şi ai Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin Consiliul Concurenţei.

Complexul Energetic Oltenia are o cotă de piaţă de aproximativ 20%, având un rol crucial în asigurarea continuităţii în alimentarea cu energie electrică a României.