
Schema de Ajutor de Stat se va extinde și la firmele din următoarele sectoare de activitate: CAEN 41- Construcții de clădiri, CAEN 42 – Lucrări de geniu civil, CAEN 4399 – Alte lucrări speciale de construcții n.c.a.
“Valoarea totală a unui proiect de investiții trebuie să fie de minimum 4,5 milioane lei. Această valoare a fost determinată prin raportarea la o valoare echivalentă de aproximativ 1 milion euro (calculată la un curs de 4,5 lei/euro). Bugetul maxim al Schemei a crescut, conform modificărilor în baza HG 760/2021, de la 4,070 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 925 milioane euro, la 6,38 miliarde lei (aprox. 1,45 miliarde euro). Purtăm deja discuții avansate cu companii din domeniul construcțiilor care nu se calificau înainte de modificări, dar care au în plan investiții de zeci de milioane de euro și care astăzi sunt eligibile la a primi finanțare. Pe lista de investiții a acestora se numără buldoexacavatoare, cife de beton sau achiziția de echipamente necesare dezvoltării”, a declarat Dan Bold, Business Development Manager REI Finance Advisors.
În schimb, pentru domeniul imobiliar, nu există informații cu privire la finanțare.
“Nici fondurile europene și nici ajutoarele de stat nu au fost și nu sunt acordate domeniului imobiliar. La limita dintre imobiliar și prestare de servicii am putea spune că se situează serviciile de depozitare, CAEN 5210 fiind eligibil – practic nu mai facturezi chirie ci prestare de servicii de depozitare, precum și CAEN 5510 – aparthotel, unde poți construi un aparthotel, funcționezi 5 ani ca serviciu de cazare și apoi vinzi apartamentele”, punctează acesta.
Prin Schema de Ajutor de Stat instituită de HG 807/2014 pot primi finanțare, de la start-up-uri și până la companii mari cu mii de angajați, cu condiția de a avea profit în unul din ultimii 3 ani și capitaluri proprii pozitive.
“Schema reglementată de HG 807/2014 este singura sursă de finanţare cu componentă nerambursabilă pentru investiţii disponibilă în acest moment, pe care există sesiune deschisă şi se pot depune proiecte în mod continuu până la 31.12.2023 şi care se pot implementa gradual, până la 31.12.2028. Schema acordă 10% finanţare nerambursabilă pentru proiectele implementate în Bucureşti, 35% – Ilfov şi Vestul ţării (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) şi 50% finanţare nerambursabilă în restul judeţelor ţării”, continuă Dan Bold.
Una dintre condițiile pentru ca o companie să fie eligibilă pentru finanțare este să fi înregistrat profit în cel puţin unul din ultimii 3 ani de activitate.
“Pe lista cheltuielilor eligibile se numără investiţiile noi, construirea de clădiri de la 0, extinderea clădirilor existente sau o simpla achiziţie de echipamente care să conducă la diversificarea produselor societăţii, creşterea capacităţii sau schimbarea fluxului tehnologic”, mai spune acesta.