FacebookTwitterLinkedIn

Atacurile cu ţintă predefinită se numără printre cele mai periculoase ameninţări cibernetice. Infractorii cu experienţă, cu resurse financiare substianţiale şi cunoştinţe vaste de IT, au, de obicei, ca ţinte finale informaţiile secrete sau confidenţiale ale unei anumite companii.  Aceste atacuri costă marile companii, în medie, până la 2,4 milioane de dolari, potrivit datelor colectate de analiştii B2B International în parteneriat cu Kaspersky Lab. Din această sumă, aproximativ 2,17 milioane de dolari reprezintă pierderile din cauza scurgerilor de informaţii, a întreruperii activităţii şi serviciile specializate pentru remedierea situaţiei (avocaţi, specialişti în securitatea IT etc.). Companiile mai trebuie să cheltuiască apoi încă 224.000 de dolari pentru prevenirea unor alte astfel de incidente, mai precis pentru actualizarea software-urilor şi a echipamentelor hardware, precum şi angajarea de personal şi pregătirea acestora.

Pierderile IMM-urilor în urma unor astfel de atacuri sunt considerabil mai reduse, de aproximativ 92.000 de dolari per incident, însă efectele sunt la fel de substanţiale, proporţionale cu mărimea firmelor.  Din 92.000 de dolari, aproximativ 72.000 de dolari costă doar remedierea incidentului, iar  restul de 20.000 de dolari sunt investiţi în prevenţie.

Atacurile cu ţintă predefinită nu sunt însă cele mai des întâlnite ameninţări cu care se confruntă companiile. Al doilea cel mai costisitor tip de atac este cel care compromite infrastructura reţelei şi care poate cauza pierderi de până la 1,67 milioane de dolari (73.000 de dolari pentru IMM-uri). Scurgerile internaţionale de informaţii au provocat pierderi de 984.000 dolari (51.000 de dolari pentru IMM-uri). Conform specialiştilor, companiile nu se pot baza doar pe un program antivirus în lupta împotriva atacurilor cu ţintă predefinită, ci au nevoie de o soluţie special dezvoltată pentru corporaţii, care dispune de tehnologii proactive de detectare.