FacebookTwitterLinkedIn

Companiile farmaceutice Pfizer-BioNTech, Moderna și Johnson & Johnson încep să lucreze la vaccinuri anti-COVID-19 care țintesc în mod specific varianta Omicron a noului coronavirus.

Omicron a fost semnalată săptămâna trecută de Africa de Sud și se răspândește rapid în alte părți ale lumii, potrivit Reuters și AFP. Riscul ca noua tulpină se răspândește rapid, chiar și în rândul populației vaccinate, stârnește temeri privind noi restricții. ”Încă sunt multe necunoscute legate de această variantă”, a declarat la postul CNBC directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

”În câteva săptămâni vom afla esențialul”, estimează acesta, precizând că în 95 de zile Pfizer-BioNTech va crea un nou vaccin, în cazul în care actualul nu va mai eficient împotriva noii variante. 

Pfizer-BioNTech are o capacitate de producție de patru miliarde de doze de vaccin pentru anul viitor, a mai anunțat Albert Bourla. 

Moderna a anunțat că ar putea dura câteva luni până când va putea furniza noul vaccin, iar Johnson & Johnson a anunțat că evaluează eficacitatea vaccinului său în cazul noii variante, în timp ce lucrează la o formulă specifică împotriva Omicron.

Compania care produce vaccinul rusesc Sputnik a transmis că și-ar putea adapta în 45 de zile vaccinul, susținând însă că și serul ei actual ar putea rămâne eficient împotriva noii variante.