FacebookTwitterLinkedIn

În anul 2012, pierderile cumulate ale acestora au fost de 4,8 miliarde de euro, în timp ce datoriile totale erau de 85,55 miliarde euro.

Studiul mai arată că, în 2012, 13.169 companii au generat 7,12 miliarde euro profit, iar 6.663 companii au înregistrat 4,80 miliarde euro pierdere (cât aproximativ 70% din profitul primelor).

Circa 56% dintre companiile care au generat profit în 2012 au o marjă sub 5%, iar datoriile cumulate ale companiilor analizate sunt de 4 ori mai mari decât valoarea totală a creditelor acordate companiilor din România în 2012, raportate la BNR.

Sectoarele de activitate din România care au generat cele mai multe pierderi concentrează peste 2.800 de companii. Cele mai mari pierderi se înregistrează în domeniul imobiliar, unde sunt concentrate 2.300 de societăți, adică 12% din totalul companiilor cuprinse în analiză.

Pierderi majore înregistrează și cele din transporturi căi ferate, producție auto, energie electrică, producție metale, media, sectorul hotelier, cel al producției de nave și al telecomunicațiilor. Aceste companii reprezintă 42% din totalul companiilor analizate și au acumulat 49% din pierderile totale.

În cadrul judeţelor care generează cele mai mari pierderi, ponderea majoritară a companiilor neprofitabile este în București și Ilfov (43,7%), urmate de Timiș și Sibiu (fiecare cu 34%), Constanța și Brașov (fiecare cu 32%), Cluj, Prahova, Iași, Galați și Dolj, (fiecare sub 30%).

Chiar dacă domeniul imobiliar este cel care înregistrează cele mai mari pierderi, tot din imobiliare vin și cele mai mari marje de profit.

Top zece al activităților generatoare de profit este deschis de sectorul imobiliar, însă doar 1.500 de companii din acest domeniu sunt pe plus. Îl urmează cel al telecomunicațiilor, al comerțului cu energie electrică, producție componente auto, agricultură, construcții, sectorul farmaceutic, consultanță, producție energie electrică și comerțul cu tutun. Cele zece sectoare performante din România au realizat în 2012 un profit de peste 2,2 mld euro, 32,15% din profitul total al companiilor cu impact și înglobează 21,88% dintre companiile analizate.

Faptul că trei sectoare de activitate se regăsesc atât în topul sectoarelor generatoare de pierderi, cât şi în al celor generatoare de profit, demonstreză că problemele sunt la nivel micro, nu neapărat la nivel sectorial. Este vorba de companii din sectoarul imobiliar, producţie energie electrică şi telecomunicaţii.

Această situație de dificultate reprezintă însă în același timp și o posibilă oportunitate pentru mulți investitori specializați. În mod inevitabil se va dezvolta o piață de nișă în activitatea de finanțare în scopul restructurării, nevoia manifestându-se deja în economie, mai arată studiul citat.