FacebookTwitterLinkedIn

În 2013,  în afara Capitalei, s-au închiriat spaţii de birouri care totalizează 23.218 mp, de peste patru ori mai mult decât în 2012 (când s-au închiriat în total 4.958 mp) şi de două ori mai mult decât în 2011 (când se înregistrase recordul anterior, cu 10.572 mp).

Chiriaşii (majoritatea din domeniul IT&C) au ales clădiri recent construite, precum United Business Center Tower şi Cluj Business Center în Cluj-Napoca, United Business Center în Iaşi, Centrul de Afaceri Sibiu) şi Fructus Plaza din Timişoara (unde s-au mutat şase chiriaşi în 2013, din domeniile IT&C şi Servicii profesionale).

Află ce suprafață de spații de birouri au închiriat, anul trecut, companiile din IT în București

„Majoritatea companiilor ce au deschis în 2013 birouri în oraşele mari din ţară sunt din domeniul IT&C  (57%), urmate de domeniile Serviciilor profesionale şi Serviciilor financiare, ce cumulează aproximativ 20% din tranzacţii”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting/ CORFAC International.

În ultimul trimestru din 2013, toate cele cinci firme care s-au mutat în sedii de birouri din Cluj Napoca (Endava, SAP România) şi Timişoara (ZTE, Tibco şi Haufe Lexware)- oraşele cu cele mai mari tranzacţii pe sfârşit de an – au avut ca obiect de activitate IT&C.

Mărirea numărului şi volumului de tranzacţii încheiate în afara Capitalei se datorează pe de o parte limitărilor de personal cu care se confruntă companiile din domeniul IT&C în expansiunile lor pe piaţa din Bucureşti şi deopotrivă creşterii ofertei de spaţii de birouri de calitate în marile oraşe, ce sunt totodată centre universitare dezvoltate, cu o bună pregătire a forţei de muncă, inclusiv pentru domeniul IT&C.