FacebookTwitterLinkedIn

 Anul 2013 a fost dominat de tranzacțiile realizate de chiriașii din sectorul IT&C: peste 100.000 de metri pătrați tranzacționați doar în acest sector. Chiriașii din IT&C au semnat unele dintre cele mai mari tranzacții înregistrate: cel mai mare contract de prelungire pentru o suprafață de 26.000 de metri pătrați pentru un contract de 10 ani, cel mai mare contract de preînchirere al anului, precum și multiple expansiuni ale companiilor deja prezente. 

Află ce companie din IT și-a prelungit contractul cu 10 ani, pentru 40 milioane de euro

 În acest moment se înregistrează diferențe majore între activitatea și indicatorii ocupaționali între diverse zone din București. Astfel, dacă la sfârșitul anului rata de neocupare generală era de 15,1%, zona de Vest și zona Centrală de Afaceri (CBD) înregistrează rate de sub 10%, în timp ce în zona Nord și Pipera această rată atinge sau chiar depășește 20%.

Endava se mută din AFI Park în AFI Park

”De menționat este că rata de neocupare în zona Nord a crescut, acum fiind comparabilă cu zona Pipera”, susțin reprezentanții CBRE.  Aceste diferențe sunt evidente și în funcție de tipul proprietății – în general, proprietățile de clasă A au o rată de neocupare mai scăzută (10,7%) și există mai puțină presiune pentru descreșterea chiriei prime și a celei nete efective. Proprietățile de clasă B, în special cele aflate în zone neconectate la metrou, sunt confruntate cu un interes mai scăzut, cu mai mult spațiu vacant (17,8%) și o cerere instabilă, ceea ce se reflectă în chirii mai mici.

Iorgu, CBRE: ” Chiriile sunt acum foarte atractive”