FacebookTwitterLinkedIn

Companiile participante la studiu anticipează o creștere salarială medie de 5% atât pentru anul în curs cât și pentru 2022. Cea mai mare creștere este în retail și industria producătoare auto (+6%). Aceste creșteri salariale pot fi accelerate de către angajați prin migrarea de la companie la companie, pe aceeași poziție.

Studiul mai arată că topul industriilor care își plătesc angajații cel mai bine, comparativ cu salariul mediu din România sunt: farma (+30 față de salariul mediu), IT (+17%), producție& agricultură (+13%).

Din perspectiva comparației în funcție de tipul departamentului cu salariul mediu, angajații din IT sunt cel mai bine plătiți (+28%) față de medie. Angajații din zona analizei de date sunt cel mai bine plătiți (+45% față de salariul mediu din România – cu 10% mai mult decât angajații din zona de programare IT). Angajații care se ocupă de management de proiect beneficiază de salarii cu 22% mai mari decât media națională, în timp ce a treia poziție în topul salariilor în funcție de departamente o ocupă angajații din zona Corporate Affairs și Finance (7% peste salariul mediu).

În ceea ce privește primele și bonusurile, 69% dintre companii acordă prime/bonusuri de Crăciun în timp ce 60% acordă beneficii cu ocazia Paștelui. 34% dintre organizații acordă beneficii pentru transport, valoarea anuală medie/angajat fiind de 1.637 lei. Valoarea anuala medie a primei de Crăciun este de 530 de lei, în timp ce valoarea celei acordate de Paște este 386 lei.

„Beneficiile pentru angajați au devenit din ce în ce mai importante în contextul pandemic și pot face diferența pentru companiile care doresc să se poziționeze ca un angajator dorit în piața muncii, ele contribuie semnificativ în strategiile de atragere, retenție și motivare a angajaților. Total Remuneration Survey reprezintă un instrument valoros pentru companiile din România. Informațiile din studiu corelate cu sfaturile consultanților de specialitate sunt de un real folos în diferențierea companiilor pe piața muncii în România”, declară Simona Mușat, Manager, Mercer Marsh Benefits România.

Cu toate acestea, contextul pandemic și modul de lucru mixt work-from-home – work-from-office au determinat ajustări ale tipurilor de beneficii acordate de companii. Asigurările de sănătate precum și cele de viață, alături de bonusul acordat la recrutare consemnând creșteri în timp ce cursurile de specializare, bonurile de masă și mașina de companie au consemnat scăderi.

„În contextul pandemiei, companiile și-au ajustat politicile de beneficii adaptându-le nevoilor angajaților și contextului. Asigurările de sănătate și cele de viață, alături de bonusul la recrutare au fost singurele beneficii care au consemnat creșteri în ultimul an. La polul opus consemnăm scăderi în zona tichetelor de masă, cursurilor de specializare precum și a mașinii de serviciu acordată ca beneficiu”, spune Alina Popescu, Talent Information Solution Leader, SEE Europe, Mercer Marsh Benefits.