FacebookTwitterLinkedIn

Nu e un moment bun pentru multe lucruri. Un pic prea multe. Dar e un moment bun pentru deschis ferestre interioare. Pentru explorat continente inventate. Pentru cucerit mai mult decât realitatea imediată. Pentru construit și reconstruit. Entuziasm, apetit pentru ficțiune, proiecție, curaj, context generat de acest IMAX enorm, imaginațiile noastre, în care se proiectează simultan milioane de producții care ar face Hollywood-ul de rușine. E o Atlantidă, un Camelot, o Țară de Nicăieri. Un loc unde totul e posibil.  Inclusiv o provocare în care încap corăbii urmărite de pirați în furtună, caravane îngropate de nisip, păsări fabuloase care planează pe deasupra unei oaze, cu tot soarele risipit într-o culoare de penaj.

Cum se construiește, până la urmă, aventura, când ești mic și ești închis în casă? Cel mai probabil, citind. Locuind, temporar, în viețile altora. Cum ar fi să ajung acolo? Să văd așa ceva? Să plec pe mare? Să-mi las urmele tălpilor în deșert? Să rezolv un mister? Să găsesc o comoară?

Călătoria în sine, exercițiul de imaginație, mintea care aleargă pe o pagină scrisă, căutând indicii, scotocind prin cufere, inventând trasee – toate acestea SUNT comoara. Niciun motor nu are puterea fanteziei, niciun soft nu se compară cu efortul de a cuprinde, cognitiv, lumea, de a desena cu ochii minții jungle și canioane, cascade, plaje, turme de elefanți, interioare de peșteră, catacombe și sipete pierdute pe fundul oceanului.

Din toate lucrurile care se pot face online, noi ne-am gândit la o vânătoare de comori. Am aruncat ancora în cărțile lui James Patterson și Chris Grabenstein, Vânătorii de comori, am invitat un erou adevărat – pe alpinistul și activistul pentru mediu Alex Găvan, să ne fie ambasador și am lansat o provocare:

 Ești un mare explorator, pierdut în jungla amazoniană. Studiezi o specie fabuloasă de insecte cu aripi ca de smarald și pur și simplu știi că, dacă reușești să fotografiezi un exemplar, al tău e premiul Nobel! Deodată, în spatele tău, se aude un zgomot…

Un eseu de maxim trei pagini, pornind de la tema aceasta, e… o comoară. E un salt dincolo de rutină, de previzibil, de plauzibil, chiar. Unde? Direct la noi în Inbox.

Nu e o vânătoare de comori obișnuită. E despre lumea pe care o porți pe dinăuntru și despre tot ce poți să înveți despre lumea de-afară. E punctul lor de întâlnire, într-un fel.

Am rugat oameni în care credem să povestească în direct, pe paginile de Facebook Corint Junior și Aventură și mister despre natură, despre specii rare, despre tot soiul de reacții care sfârâie într-o retortă și despre escaladări mentale ale unor munți care se înalță, aparent de netrecut, în mințile noastre. Am rupt tipare, am inventat urmăriri și întâlniri neprevăzute, am umplut de mireasmă, dar și de pericol,  aerul din jungla amazoniană și am fost generoși cu badge-urile de exploratori.

Câștigul cel mare, însă, dincolo de premii, de surlele și trâmbițele publicării pe blogul editurii, de noi toți, cei care batem din palme de pe margine, e scrisul. E curajul de a fi altcineva. De a imagina o aventură. Undeva, departe, într-un spațiu necunoscut, plin de pericole și de neprevăzut, intimidant și, totuși, mai ceva ca o superproducție 4D, ca o aplicație atotcuprinzătoare, ca un joc incredibil pe consolă. Pentru că e al tău. Pentru că e din mintea ta. Pentru că vorbește despre ce ai face tu, exploratorul, cercetătorul, scriitorul, una peste alta, tu, …AUTORUL.

Noi credem în tine

Te așteptăm pe adresa concurs@corintjunior.ro să ne duci departe, să învingi pericolele, să găsești comoara, să ne arăți lumea ta. Să vorbim. Să vorbim despre tine.