Cautare
, Contributor

Colecții și colecționari |
|

Comoara din insulă, versiunea vară 2021

Doi scufundători amatori au descoperit, în largul coastelor Spaniei, una dintre cele mai vechi și valoroase colecții de monede romane.
portitxol-xabia-2-jpg_inside

Pe 24 august, spaniolii Luis Lens și César Gimeno făceau scufundări în apropierea insulei spaniole Portitxol de Xabia, când au văzut opt monede strălucind pe fundul mării. Alertați, arheologii de la Universitatea din Alicante au mai descoperit încă 45 de monede, care între timp au fost datate ca fiind din secolele 4 și 5 d. Ch.

Monedele sunt în stare foarte bună, astfel că inscripțiile de pe ele sunt încă lizibile, permițând arheologilor să le plaseze cu exactitate în timp: trei datează din perioada lui Valentinian I, șapte de pe vremea lui Valentinian al II-lea, 15 din timpul lui Teodosius I, 17 din vremea lui Arcadius, 10 din timpul domniei lui Honorius. O singură monedă este neidentificată.

Extrem de valoroasele monede au aparținut cel mai probabil unui localnic bogat care a încercat să-și protejeze averea ascunzând-o din calea barbarilor care invadau și prădau Imperiul Roman de Vest în secolele IV și V, spune Jaime Molina Vidal, profesor de isotire antică la Universitatea din Alicante, citat de CNN. Atacurile alanilor, suebilor și vandalilor au slăbit Imperiul Roman de Apus, acesta părăsind Peninsula Iberică în anul 409 d. Ch.

Acum cinci ani, tot în Spania a fost scoasă la lumină o altă comoară datând din vremea romanilor: este vorba despre 19 amfore care conțineau 590 kg de monede din bronz, datate din secolul al III-lea d. Ch. Descoperirea a fost făcută de o echipă de constructori care săpa un șanț în orașul Tomares din provincia spaniolă Sevilla.

În 2019, o echipă de arheologi care lucra la situl Aizanoi, din vestul Turciei, a descoperit un tezaur constând în 651 de monede romane, despre care s-a stabilit ulterior că datează din perioada împăratului Augustus (44 î. Ch. – 14 d. Ch.).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii