Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Travel |
|

Comoara ascunsă din nordul Italiei

Un articol de Ruxandra și Gabriel Gavrilescu.
 aboneaza-te
shutterstock_560603806

Când vine vorba despre vinuri spumante „made in Italy”, gândul te duce aproape fără excepție înspre Prosseco. Însă ce zici de Franciacorta? Franciacorta este pentru Italia ceea ce reprezintă Champagne pentru Franța. Departe de a primi atenția cuvenită – cel mai probabil este pentru prima oară când auzi acest nume –, Franciacorta este băutura și destinația de care am avea nevoie pentru o recuperare postpandemică rapidă.

Franciacorta este o regiune viticolă tânără, în nordul Italiei, în Lombardia, la o oră de condus de Milano. O zonă care a îmbuteliat prima sticlă în 1961, după metoda clasică a dublei fermentații. Calitatea vinurilor de aici, peisajele spectaculoase, lacul Iseo, precum și densitatea mare de restaurante cu stele Michelin au transformat vizita noastră în Franciacorta într-o vacanță cu adevărat memorabilă, pe care ne-am dori-o repetată cât mai curând.

Conturându-și existența între atât de multe obiective și produse faimoase ale Italiei, Franciacorta este încă trecută ușor cu vederea de turiști.

Ți-am pregătit o listă cu trei argumente care să îți îndrepte pașii înspre pionieratul descoperirii „secretului din nord”:

Paharul perfect. Franciacorta folosește aceeași metodă de producție din Champagne. Vinurile rezultate sunt mai complexe, mai puțin fructate și mai spumoase decât Prosecco.

În același timp, sunt diferite de producția din Champagne. În primul rând, pentru că strugurii se dezvoltă într-un microclimat diferit, cu o temperatură mai ridicată, un relief mineral într-o direcție clară și vânt prietenos între limitele munților și lacului Iseo; apoi pentru că o regiune tânără vine cu o dorință puternică de a experimenta, impact resimțit în cramele multor producători cu personalitate. De neratat: Franciacorta Satèn 2011 produs de Bellavista, Cuvée Prestige al vinificatorului nostru preferat, Ca’del Bosco, și Freccianera Brut al Fratelli Berlucchi, o cramă de familie la a cincea generație.

Lacul Iseo & Monte Isola. Lacul Iseo este un dar generos al naturii, înconjurat de munți împăduriți și câteva orașe medievale încremenite în timp. În mijlocul său, Monte Isola, cea mai mare insulă de lac din Europa. Cu o populație puțin sub 2.000 de locuitori, Monte Isola este o oază de liniște, romantism și mâncare bună. Dacă ajungi în Franciacorta, ar trebui să aloci o zi întreagă pentru a te bucura din plin de aceste două obiective speciale. Explorarea începe cu barca pe lac, urmată de plimbări lungi la pas sau cu bicicleta pe străzile înguste, lipsite de mașini ale insulei. Te poți opri pentru un prânz cu pește proaspăt la La Foresta sau poți vizita muzeul dedicat vechilor tradiții pescărești ale locului.

Gastronomie de top. De-a lungul timpului, nu puțini au fost cei care au comparat densitatea restaurantelor cu stele Michelin cu cea a bisericilor medievale din regiune. Așa că e lesne de înțeles de ce ne dorim să revenim aici cât mai curând.

Un restaurant must try este Due Colombe din Borgonato. Recompensat cu o stea în Ghidul Michelin, Due Colombe folosește ingrediente locale de cea mai bună calitate, pe care le tratează cu respect, în concordanță cu tradițiile zonei, și cu un strop de creativitate.

Îndemânarea elegantă a chef-ului Stefano Cerveni și atmosfera unică a zonei de dining, poziționate într-o veche moară de apă a secolului 14, transformă totul într-o experiență greu de uitat.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii