FacebookTwitterLinkedIn

„În prezent, gradul de îndatorare s-a majorat considerabil, o treime din debitorii care au contractat un credit în ultimul an având, în medie, un grad de îndatorare de peste 55%. În scopul aprofundării analizelor care să sprijine fundamentarea deciziilor CNSM privind atenuarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare, ca urmare a creşterii îndatorării populaţiei, CNSM a recomandat înființarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice şi ai Băncii Naționale a României”, se scrie într-un comunicat de presă al CNSM.

Totuși, conform Comitetului, cele mai recente analize arată că îndatorarea totală (sectorul companiilor nefinanciare și sectorul populației) continuă să se mențină sub pragul de alertă.

La nivel sectorial, se mențin semnalele care indică acumularea de vulnerabilități privind creditarea populației, pragul de alertă fiind depășit pentru al șaselea trimestru consecutiv în cazul creditelor ipotecare”, subliniază reprezentanții CNSM.

În acest context, CNSM a adoptat Recomandarea nr. R/4/2017 prin care se recomandă Băncii Naţionale a României, în calitate de autoritate competentă, menținerea amortizorului anticiclic de capital pentru instituții de credit la 0 (zero) la sută, nivel implementat începând cu data de 1 ianuarie 2016, concomitent cu monitorizarea evoluțiilor privind îndatorarea sectorului populației.

Ca urmare a identificării unor vulnerabilităţi structurale cu privire la sănătatea companiilor nefinanciare din România, vulnerabilități care au implicații negative importante asupra stabilității sistemului financiar românesc, respectiv persistenţa rezultatelor negative pentru un grup numeros de firme, calitatea precară a capitalurilor proprii şi numărul ridicat de firme cu capitaluri proprii sub limita reglementată sau inactive, Comitetul Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială a adoptat Recomandarea nr. R/6/2017”, au mai spus reprezentanții CNSM.

Prin aceasta, se recomandă ca Guvernul, prin Ministerul Finanțelor Publice, împreună cu BNR, să înfiinţeze un grup de lucru care să aprofundeze analizele privind sănătatea financiară a firmelor și să identifice soluţii pentru ca, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, constrângerile bugetare ale firmelor să devină ferme.

CNSM a fost înființat în baza Legii nr. 12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale.

Consiliul general al CNSM este alcătuit, după cum scrie Agerpres, din Mugur Isărescu, guvernatorul BNR (președintele CNSM), Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul al BNR, Liviu Voinea, viceguvernator al BNR (coordonator al activității de stabilitate financiară), Leonardo Badea, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Ovidiu Răzvan Wlassopol, prim-vicepreședintele ASF, Ion Giurescu, vicepreședinte al ASF, sectorul sistemului de pensii private, Ionuț Mișa, ministrul Ministerul Finanțelor Publice, Attila György, secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent piețelor financiare în MFP, Enache Jiru, secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei și datoriei publice în MFP. De asemenea, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, Petre Tulin, participă la ședințele Consiliului general, fără drept de vot.