FacebookTwitterLinkedIn

Întrunirea s-a făcut în termenul de 30 de zile prevăzut de lege. CNSM a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național (publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 192 din 17.03.2017), ca structură de cooperare interinstituţională, fără personalitate juridică, din care fac parte reprezentanţi ai Băncii Naționale a României (BNR), ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi ai Guvernului.

Operaționalizarea CNSM a fost asigurată prin stabilirea componenței Consiliului general, din care fac parte nouă membri. Președintele CNSM este Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, care îi are alături, din partea băncii centrale pe Florin Georgescu, Prim-viceguvernator, și pe Liviu Voinea, Viceguvernatorul și coordonatorul activității de stabilitate financiară. 

Din partea ASF au luat parte Mișu Negrițoiu (Președintele), Cornel Coca Constantinescu (Prim-vicepreședintele) și Ion Giurescu (Vicepreședintele). Guvernul a fost reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, prin Viorel Ștefan, ministrul de resort, Attila György, secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent piețelor financiare, și de Enache Jiru, secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei și datoriei publice.

Petre Tulin, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, participă la ședințele Consiliului general, dar nu are drept de vot.

Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia. Constituirea Comitetului asigură implementarea „Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale”.

În prima ședință a CNSM s-au stabilit prioritățile organizatorice pentru perioada următoare, printre care elaborarea Regulamentului de organizare și funcționare al CNSM, elaborarea normelor de aplicare ale legii și crearea site-ului CNSM.

Următoarea întrunire a CNSM va avea loc în luna iunie 2017.