„După ce au fost analizate Diagnoza criteriilor de convergență şi Drumul spre euro, de azi se vor face pași concreți spre procedura de lucru a Planului Naţional şi a Raportului de fundamentare privind trecerea la Euro a României”, se subliniază într-un comunicat de presă al Guvernului despre cea de-a treia reuniune a Comisiei.
Profesorul universitar Aura Socol a prezentat problematica şi structura Planului naţional de adoptare a monedei euro şi a Raportul de fundamentare a procesului de trecere la euro. Ambele documente strategice au la bază experiența statelor membre care fie au intrat deja în zona euro (Letonia, Lituania, Estonia, Malta, Cipru), fie se pregătesc să intre (Polonia, Cehia, Ungaria), dar şi ghidurile propuse de instituțiile europene, exemple de bune practici etc.
Documentele prezentate au fost analizate de către membrii Comisiei în vederea obținerii acordului de principiu asupra proiectului de conținut pentru plan şi raport.
De asemenea, s-au discutat componența instituțională şi nominală a grupurilor de lucru, sarcinile şi activitățile acestora, precum şi calendarul reuniunilor în perioada 17 – 22 mai.
„Având în vedere că toate statele membre sau viitoare membre în Zona Euro au Plan Naţional de trecere la euro, multe dintre ele chiar din momentul când au aderat la UE, este momentul că şi România, la 11 ani după intrarea în UE, să facă în sfârşit demersurile politice de a obține consens naţional pe un astfel de proiect, deosebit de important pentru ţară”, se detaliază în documentul de presă al Executivului.
Această reuniune a fost prezidată de Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, având loc la Palatul Victoria.
La reuniune, au participat reprezentanți ai Băncii Naţionale a României, reprezentanți ai Academiei Române, ai Administraţiei Prezidențiale, ai partidelor parlamentare, ai sindicatelor, ai patronatelor, ai structurilor asociative, ai societății civile și ai mediului universitar.
La întâlnire nu au participat premierul Viorica Dăncilă și Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, dar a fost prezent Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, și Valentin Lazea, economistul șef al BNR.
Foto, de la stânga la dreapta: Ioan Aurel Pop, Eugen Teodorovici și Valentin Lazea.