Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Comisia pentru aderare la euro a stabilit în prima ședință că trebuie să devină funcţionale cât mai repede grupurile de lucru

Comisia Naţională de fundamentare a Planului Naţional de aderare la zona euro, prezidată de prim-ministrul Viorica Vasilica Dăncilă, s-a reunit la Palatul Victoria, în data de 12 aprilie.
Comisia-pentru-zona-euro-medie

În cadrul reuniunii a fost analizat stadiul constituirii unor grupuri de lucru, membrii apreciind că acestea trebuie să devină funcţionale cât mai repede, pentru a furniza documente în vederea dezbaterii lor în ședințele Comisiei, se precizează într-un comunicat de presă al Executivului.

Guvernul: Planul național de adoptare a monedei euro va fi propus spre asumare politică până la 15 noiembrie 2018

La reuniune au participat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, reprezentanți ai Academiei Române, ai Administraţiei Prezidenţiale, ai partidelor parlamentare, ai sindicatelor, ai patronatelor, ai structurilor asociative, ai societății civile și ai mediului universitar.

„Premierul a subliniat importanţa activităţii Comisiei Naţionale având în vedere că aderarea la zona euro reprezintă un obiectiv fundamental în ceea ce priveşte dezvoltarea sustenabilă a României. Șeful Executivului a prezentat considerentele pentru care este decisivă realizarea în acest an a Planului Naţional de aderare la zona euro, respectiv: de natură istorică – mari obiective naţionale au putut fi realizate doar de o națiune unită; de oportunitate, având în vedere dorința Comisiei Europene de a sprijini ţările membre pentru convergenţă şi pentru pregătirea aderării la zona euro. Un al treilea argument este că România va deţine, la începutul anului viitor, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, context în care este de dorit ca până la finalul acestui an să aibă un Plan Naţional de aderare la zona euro. Un alt considerent, dar nu ultimul ca importanță, privește complexitatea procesului de aderare la zona euro”, se subliniază în comunicatul de presă al Guvernului.

Comisia pentru adoptarea euro și-a programat prima ședință: 12 aprilie. (Video) Isărescu: a intra în zona euro nu este un drum către lapte și miere

În mesajul transmis cu prilejul reuniunii, președintele României, Klaus Iohannis, a salutat înființarea Comisiei în acest cadru instituțional lărgit, care este menit să favorizeze asigurarea consensului național pentru pregătirea aderării României la zona euro.

Președintele a apreciat că un asemenea demers consensual privind aprofundarea integrării europene este benefic României și că îl va susține în mod consecvent.

Participanții la reuniune au subliniat că obiectivul de aderare la zona euro excede ciclului electoral, iar intrarea în zona euro trebuie sa fie un proiect de ţară prioritar al României, asupra căruia este nevoie de un larg consens și de coagularea şi sprijinul întregii societăți. În acest context, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, reprezentanții Academiei Române și ai partidelor politice au subliniat că vor susține demersurile de pregătire pentru aderarea României la zona euro”, au mai anunțat reprezentanții Executivului.

Comisia Naţională îşi va desfăşura activitatea până la finalul acestui an, urmând să se întrunească bilunar sau de câte ori este necesar. Până la 15 noiembrie 2018, comisia urmează să elaboreze:

  1. Raportul de prezentare a situaţiei actuale din punctul de vedere al criteriilor de convergenţă şi fundamentare a Planului Naţional de aderare la zona euro;
  2. Proiectul Planului Naţional de aderare la zona euro.

Ca urmare a consultărilor permanente în acest format și a documentelor finalizate, va fi propusă o declarație politică de asumare a Planului Național de aderare la zona euro.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii