Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Comisia Europeană va adopta „Fit to 55”, proiectul care vrea să renoveze ecologic clădirile din UE

Comisia Europeană (CE)vrea să pună presiune pe statele membre ale Uniunii Europene (UE) pentru eficientizarea clădirilor din punct de vedere energetic.
Comisia-Europeana1.jpg
Adoptarea acestui proiect ar putea duce la 0 confruntare între CE și anumite țări, dar și la o reacție de opoziție din partea populiștilor, scrie Politico.

Comisia  plănuiește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seară cu cel puțin 55% până în 2030, iar o schimbare radicală este absolut necesară pentru a realiza acest lucru. În jur de trei sferturi dintre clădirile europene sunt ineficiente energetic, iar ele sunt responsabile pentru peste o treime din emisiile blocului european.

CE vrea să pună pe agendă această problemă în 14 iulie, în cadrul pachetului „Fit for 55”, un pachet legislativ semnificativ, menit să includă angajamentele climatice ale blocului, noi ținte de eficiență energetică și o propunere  de a extinde programul de „carbon trading” și pentru clădiri.

Pachetul „Fit for 55” va duce la eficientizarea energetică a blocului de la 32,5% la 37% și la dublarea obligațiilor anuale de economisire a energiei țărilor membre de la 0.8% la 1,5%.

„Până la acest moment, exista o obligație să renovăm 3% dintre clădirile publice în fiecare an, însă asta se aplica doar guvernului central. În Germania, de exemplu, erau acoperite doar clădirile ministerelor din Berlin, deci mai puțin de 0,5% din total”, a declarat Brook Riley, șeful departamentului pentru relații europene de la compania multinațională daneză Rockwool.

 Guvernul spaniol a făcut din îmbunătățirea eficienței energetice principalul element al planului său de recuperare și a alocat 7,8 miliarde din fonduri europene pentru a efectua cea mai mare schemă de renovare de locuințe private și clădiri publice din istoria țării.

„Spania este conștientă de importanța renovărilor în reducerea consumului de energie al clădirilor noastre”, a spus ministra pentru tranziție ecologică din Spania, Theresa Ribera.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii