FacebookTwitterLinkedIn

Se constată că sunt în curs demersuri pentru revizuirea modificărilor aduse legislaţiei în perioada 2017-2019, cu referire la îngrijorările generate de înfiinţarea Secţiei Speciale, la condiţiile de admitere şi de pensionare a magistraţilor sau de numire a procurorilor de rang înalt. Iniţiativa de desfiinţare a Secţiei Speciale trebuie să urmeze linia dreptului european, afirmă Comisia, cu trimitere la decizia Curţii de Justiţie a Uniunii în acest sens, transmite Rador.

De asemenea, este amintită şi o hotărâre a CCR care a statuat recent că legea fundamentală națională îşi prezervă poziția ierarhic superioară atunci când judecătorii trebuie să se raporteze la dreptul european. În raport se arată că, astfel, se pune la îndoială principiul supremaţiei legislației comunitare, iar acest lucru poate reprezenta un obstacol important pentru instanțe.

Aspectul a fost subliniat într-o conferință de presă la Bruxelles, cu referire la situația din Polonia legată tot de modificările la legislația din justiție.

„Legislația europeană are prioritate în fața celor naționale. Toate deciziile Curții Europene de Justiție sunt obligatorii pentru autoritățile și instanțele din țările membre. Drepturile cetățenilor și ale firmelor trebuie să fie protejate în egală măsură în tot spațiul comunitar. Nu putem face niciun compromis în această chestiune”, a declarat comisarul european Vera Jurova.