FacebookTwitterLinkedIn

20% din populaţia Uniunii Europene depăşeşte vârsta de 65 de ani, iar până în 2070 se estimează că proporţia va fi de 30%. Drept urmare, Comisia a lansat o dezbatere orientativă privind această problemă.

Comisia Europeană a prezentat astăzi, 27 ianuarie, o carte verde prin care lansează o amplă dezbatere de orientare cu privire la provocările şi oportunităţile pe care le cunoaşte societatea în curs de îmbătrânire a Europei. Aceasta pune în discuţie impactul acestei tendinţe demografice pronunţate în întreaga noastră economie şi societate şi invită opinia publică să îşi exprime punctul de vedere, în cadrul unei consultări publice, cu privire la modul în care să i se răspundă“, arată Comisia.

Cartea verde evidenţiază oportunităţile de creare de locuri de muncă şi analizează impactul îmbătrânirii asupra mai multor sectoare de activitate. Consultarea publică va fi deschisă timp de 12 săptămâni.

Faptul că trăim o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă decât generaţiile anterioare demonstrează succesul şi puterea economiei noastre sociale de piaţă, dar aduce şi noi provocări şi oferă oportunităţi pe care trebuie să le avem în vedere. Prezenta carte verde va lansa o discuţie cu privire la exploatarea întregului potenţial al îmbătrânirii populaţiei – a vectorilor inovării pe care îi prezintă aceasta, cât şi cu privire la răspunsurile politice necesare“, spune Dubravka Šuica, vicepreşedinta pentru democraţie şi demografie.