Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Comisia Europeană creează prima rezervă de echipamente medicale

Comisia Europeană a decis joi să instituie o rezervă strategică rescEU de echipamente medicale, cum ar fi ventilatoarele şi măştile de protecţie, pentru a ajuta ţările UE în contextul pandemiei de COVID-19, informează Agerpres.
070 core UE Ursula von der Leyen

Rezerva va include echipamente medicale precum: echipamente medicale de terapie intensivă, cum ar fi ventilatoarele; echipamente individuale de protecţie, cum ar fi măştile reutilizabile; vaccinuri şi tratamente; materiale de laborator.

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene: „Prin instituirea primei rezerve comune europene de echipamente medicale de urgenţă, transpunem în practică solidaritatea UE, în beneficiul tuturor statelor membre şi al tuturor cetăţenilor noştri. Sprijinul reciproc este singura cale de urmat”.

Rezerva va fi găzduită de unul sau mai multe state membre. Statul gazdă va fi responsabil cu achiziţionarea echipamentelor.

Comisia va finanţa 90 % din rezervă. Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă va gestiona distribuţia echipamentelor, pentru a se asigura că acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.

Măsura va intra în vigoare vineri, 20 martie.

Începând de la această dată, un stat membru care doreşte să găzduiască rezervele rescEU poate solicita un grant direct din partea Comisiei Europene. Grantul direct acoperă 90% din costurile rezervei, în timp ce restul de 10 % sunt suportate de statul membru.

rescEU face parte din mecanismul de protecţie civilă al UE, care consolidează cooperarea dintre statele participante în domeniul protecţiei civile, în vederea îmbunătăţirii prevenirii dezastrelor, pregătirii în vederea acestora şi răspunsului la acestea.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii