FacebookTwitterLinkedIn

Comisia Europeană a anunţat marţi, 17 noiembrie, că a aprobat un al cincilea contract în vederea achiziționării de doze de vaccin anti-COVID.

Contractul încheiat cu compania farmaceutică germană CureVac prevede achiziţionarea iniţială a 225 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, în numele tuturor statelor membre ale UE. Contractul conține și opţiunea de a solicita până la 180 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul societăţii se va dovedi a fi sigur şi eficace împotriva COVID-19.

Astăzi, 17 noiembrie, Comisia Europeană a aprobat un al cincilea contract, cu compania farmaceutică europeană CureVac, care prevede achiziţionarea iniţială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opţiune de a solicita până la 180 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul societăţii se va dovedi a fi sigur şi eficace împotriva COVID-19“, a anunţat Comisia.

Contractul de astăzi cu CureVac extinde portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV şi BioNTech-Pfizer şi discuţiile preliminare cu Moderna, scrie news.ro.

La câteva zile după contractul încheiat de noi cu BioNTech şi Pfizer, sunt încântată să anunţ un nou acord cu o societate europeană promiţătoare. Comisia a asigurat, până în prezent, cel puţin 1,2 miliarde de doze şi îşi îndeplineşte angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficace şi la preţuri accesibile, nu numai pentru cetăţenii din UE, ci şi pentru persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile din lume. Majoritatea acestor vaccinuri potenţiale se află într-o fază avansată a trialurilor clinice, rezultatele acestora, preconizate a fi pozitive, vor fi confirmate prin acordarea unei autorizaţii, după care vaccinurile vor fi distribuite rapid şi vor contribui la stoparea pandemiei“, spune preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Statele membre pot decide să păstreze sau să doneze vaccinul unor ţări inferioare din punct de vedere economic sau grav afectate de virus.

 „În condiţiile unui număr tot mai mare de pacienţi COVID în întreaga UE, un vaccin sigur şi eficace este mai important ca niciodată pentru a opri pandemia. Prin acest al cincilea acord de cumpărare în avans a unui vaccin, sporim şi mai mult şansele ca cetăţenii UE şi economiile noastre să se poată întoarce la normalitate în condiţii de siguranţă. El reprezintă încă o etapă importantă a Strategiei UE în materie de vaccinuri, precum şi dovada beneficiilor colaborării în cadrul unei veritabile Uniuni Europene a sănătăţii“, afirmă Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.