FacebookTwitterLinkedIn

Google a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă impunând o serie de clauze restrictive în contractele cu site-urile internet ale terţilor, ceea ce i­a împiedicat pe rivalii Google să afişeze pe site-urile respective anunţuri publicitare proprii asociate cu rezultatele căutărilor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

„Comisia a amendat Google cu 1,49 miliarde de euro pentru utilizarea abuzivă ilegală a poziţiei sale dominante pe piaţa serviciilor de intermediere în materie de anunţuri publicitare asociate cu căutările online. Google şi-a consolidat poziţia dominantă în materie de anunţuri publicitare asociate cu căutările online şi s-a protejat împotriva presiunii concurenţiale prin impunerea unor restricţii contractuale anticoncurenţiale pe site-urile de internet ale terţilor”, a afirmat în comunicat Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Amenda a fost calculată pe baza valorii veniturilor obţinute de Google din intermedierea publicităţii asociate cu căutările online în SEE.

Anul trecut, Comisia Europeană a amendat Google o sumă-record de 4,34 de miliarde de euro, pentru că s-a folosit de sistemul de operare Android pentru a bloca concurenţa.