Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Comerțul mondial a înregistrat o scădere de 9% în 2020. Carantina a provocat o contracţie de 15% în prima jumătate a anului trecut

Comerțul mondial a scăzut cu 9% în 2020, conform estimărilor publicate de Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), transmite Reuters. În primele șase luni ale anului trecut, scăderea a fost mai accentuată, dar spre finele lui 2020 s-a înregistrat o recuperare datorată economiilor din Asia.
shutterstock_465701327trade-balance-deficit-balanta-comerciala-bani-money-comert
Carantina a provocat o contracţie de 15% în primul semestru din 2020, dar comerţul mondial şi-a revenit în a doua jumătate a anului trecut. Revenirea se datorează în principal ţărilor în curs de dezvoltare, în special celor din estul Asiei, unde comerţul cu bunuri a crescut cu 12% în ritm anual în trimestrul patru.

„Economiile din estul Asiei au fost în fruntea procesului de revenire cu o creştere solidă a exporturilor şi majorarea cotei pe piaţa mondială, deoarece au putut să facă faţă mai bine provocărilor pandemiei”, subliniază UCTAD, adăugând că majoritatea sectoarelor manufacturiere şi-au revenit în trimestrul patru, exceptând energia şi transporturile.

UNCTAD avertizează că revenirea comerţului mondial ar urma să încetinească din nou în primul trimestru din 2021, deoarece pandemia de coronavirus va continua să perturbe industria călătoriilor. În primul trimestru din 2021, UNCTAD așteaptă o scădere de 1,5% a comerţului cu bunuri comparativ şi o scădere de 7% a comerţului cu servicii, dar precizează că prognozele sale sunt nesigure din cauza pandemiei şi a incertitudinilor cu privire la pachetele de stimulare.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii