FacebookTwitterLinkedIn

Marea Britanie a anunţat că ar putea prelungi unilateral un termen de graţie, renunţând la verificarea unor produse alimentare, transmite Reuters. În schimb, UE va continua acţiunile în justiţie, un proces care s-ar putea încheia cu impunerea de tarife.

Încă de la încheierea procesului de ieșire din organizația internațională, Marea Britanie se află într-un conflict privind circulaţia mărfurilor către Irlanda de Nord.

Blocajul discuțiilor de ieri ar putea avea efecte asupra summitului celor mai mari şapte economii avansate din lume (G7), care va avea loc weekend-ul viitor.

Premierul britanic Boris Johnson doreşte că întâlnirea din sud-vestul Angliei să prezinte ceea ce el numeşte o ”Marea Britanie globală”. 

Ministrul britanic care s-a ocupat de Brexit, David Frost, este așteptat să participe la summit şi la discuţiile cu liderii UE. El s-a întâlnit la Londra cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, pentru a aborda problema.

Nu au existat progrese. Dar nu există o ruptură, deci vom continua să vorbim. Ceea ce trebuie să facem acum este să găsim foarte urgent câteva soluţii“, a declarat Frost reporterilor.

În cazul în care nu va exista un acord, Londra va prelungi o perioadă de graţie care permite renunţarea la verificarea unor produse alimentare care sunt livrate în Irlanda de Nord după 30 iunie.

UE are în vedere să continue o contestaţie în justiție privind acţiunile Marii Britanii, care ar putea avea drept rezultat un proces judiciar până în toamnă sau eventuală impunere de tarife şi cote, a anunțat Sefcovic.

Aodhán Connolly, directorul Consorţiului de Vânzare cu Amănuntul din Irlanda de Nord, a cerut acţiuni rapide pentru protejarea consumatorilor din provincie: ”Avem nevoie de soluţii imediate pentru a menţine circulaţia mărfurilor acum şi avem nevoie de o pauză, astfel încât guvernul Regatului Unit şi UE să poată, pe termen lung, să găsească o soluţie viabilă”.