FacebookTwitterLinkedIn

În componența echipei ComedyPunctShow se află Ioana de Hillerin, Andreea Bibiri, Bogdan Dumitrescu, Gabriel Răuță, Doru Cătănescu, Marin Grigore, Gabriel Călinescu, Gabi Pîndici și Cosmin Bighei.

Ce este teatrul de improvizație?

Teatrul de improvizaţie este un gen teatral în care nu există text dinainte scris, actorii improvizând replici, scene, versuri şi cântece, toate acestea pe baza sugestiilor date de public și de participanți.

A apărut în România în anul 2003, fenomenul avându-și originea în America anilor 1950 în Chicago. Printre pionierii fenomenului amintim nume ca Viola Spolin, Paul Sills, David Shepherd sau Del Close.

Ce este un impro-team-building?

Un impro-team-building este un teambuilding care are la bază exerciții preluate din teatrul de improvizaţie. Un program de acest fel nu urmăreşte să transforme participanţii în actori, ci sa îi facă să îşi depăşească anumite limite, să conştientizeze avantajele unei bune funcţionări în echipă şi să le dezvolte încrederea, imaginaţia, spontaneitatea şi creativitatea.

După cum spunea Daniel Goleman în Inteligenţa Emoțională, „Marea revolutie a anilor 2000 constă în revanșa sentimentelor asupra inteligenței”. Cercetările au arătat că succesul nostru la locul de muncă sau in viață depinde 80% de inteligența emotională și doar 20% de intelect. Atunci, de ce să nu ne antrenăm inteligența emoțională? Teatrul de improvizație exact cu asta lucrează: cu răspunsul emoțional la diverşi stimuli, cu jocul de-a rolul, cu dezvoltarea intuiției, a creativității și a lucrului în echipă.

În prezent, Improvizația este materie/modul de studiu în prestigioase universități din întreaga lume (UCLA, Duke University, MIT, Columbia Business School), iar improvizația ca metodă de training pentru business are deja istorie în S.U.A, acolo unde și cercetătorii NASA participă regulat la module de Teatru de Improvizație.

Comedy_Articol_Site_Poza1

Un teambuilding/workshop de improvizaţie are la bază câteva principii simple, probate și certificate încă din anii ’80 pe continental american :

Spune DA! Acceptă și du mai departe!

A spune „NU” sau a bloca ideile celorlalţi ne e la îndemână. Însă incredibila libertate pe care ţi-o oferă „DA” va genera un flux de creativitate şi încredere în tine și în echipă, ajutând-o să se dezvolte.

Ascultă!
Între „a auzi” şi „a asculta” e o mare diferenţă. Nu te preface că asculţi! Nu răspunde şi nu acţiona înainte de a asculta cu atenţie.

Fii entuziast!

„POATE” e la fel de nociv ca „NU”. Indecizia, lipsa entuziasmului disipează energiile şi îngroapă ideile bune. A accepta o idee chiar dacă pare că nu duce nicăieri e o decizie care se poate transforma în ceva folositor.

Fii liber!
Improvizaţia este atât de eficientă pentru că nu implică niciun plan, nicio agendă ascunsă a nimănui. Nu le spune nimeni participanţilor ce să facă, cum să facă. Nu-i judecă nimeni. Orgoliile, interesele nu-şi au locul aici. Nu există greşeli, ci doar propuneri acceptate şi duse mai departe până în punctul unde apare soluţia. Fără conflicte, fără dezbateri nesfârşite. Astfel, echipa începe să-şi folosească imaginaţia şi creativitatea. Temerile şi nesiguranţa dispar. Şi lumea se amuză. Cu adevărat.

Avantaje improv-teambuilding pentru participanții la astfel de programe:

  • vor descoperi cât de importantă este echipa în care lucrează
  • îşi vor antrena capacitatea de a se adapta secundă de secundă unor situaţii neprevăzute
  • îşi vor exersa spontaneitatea
  • îşi vor stimula și exersa imaginaţia
  • se vor obișnui să funcționeze împreună
  • se vor amuza copios

Studii recente în neuroștiință atestă și cuantifică beneficiile improvizației din punctul de vedere al creativității: amintim doar studiile și cercetările lui Charles J. Limb și Allen R. Braun – „Your brain on improv”.