Cautare
, Contributor

Shopping |
|

Colour Your Nature: Povestea unei colecții unice

Cei care aleg să dăruiască inele de logodnă sau bijuterii cu pietre prețioase persoanelor iubite nu sunt deloc puțini. Ce trebuie să știm, însă, este că doar anumite cristale sunt considerate cu adevărat pietre prețioase. Acestea sunt diamantele, rubinele, safirele și smaraldele.
 aboneaza-te
118517967_3387866187917361_3655050922464623324_n

Noua colecție TEILOR: Colour Your Nature
Bijuterii cu safir, rubin, smarald și diamante poți descoperi în noua colecție Colour Your Nature. O colecție în care fiecare piatră prețioasă spune o poveste despre energia, frumusețea și puterea lucrurilor care știu să reziste timpului. Colour Your Nature te îndeamnă să cauți libertate, dragostea și magia inspirată chiar din culorile naturii.

Simbolurile și culorile pietrelor prețioase
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost fascinați de misterul, frumusețea, strălucirea și farmecul pietrelor preţioase. Considerate un „dar al zeilor” sau talismane purtătoare de noroc, pietrele prețioase au primit întotdeauna semnificaţii aparte.

Rubinul 
Rubinul a căpătat, de-a lungul vremii, o serie întreagă de simboluri. A fost și este considerat piatra preferată a regilor și un simbol al aristocrației. Istoria este presărată cu povești fascinante despre rubin. Se spune că împăratul de origine mongolă Kublai Khan (gazda lui Marco Polo) ar fi oferit un întreg oraş în schimbul unui rubin de dimensiuni excepţionale. Începând cu Evul Mediu, rubinul dăruit pe inelul de logodnă sau pe brățară devenea simbolul dragostei eterne, invincibile. De asemenea, rubinul este considerat un cristal cu proprietăți terapeutice: se spune că cel care îl poartă va primi protecție împotriva pericolelor, dar și susținere atunci când va dori să renunțe la o dependență sau un obicei nesănătos, cum ar fi consumul de alcool sau fumatul.
Duritatea și raritatea sunt caracteristicile care poziționează rubinul pe lista pietrelor prețioase. Se știe că rubinul este o varietate roșie a corindonului, un mineral cristalin, întâlnit sub forma oxidului de aluminiu, clasat cu duritatea 9, fiind depășit doar de diamant, care are duritatea 10 pe scara Mohs. Prezenţa cromului în structura pietrei dă rubinului nuanța roșie specifică. Nu întâmplător, numele provine din limba latină, de la cuvântul „ruber”, care înseamnă roşu. Intensitatea culorii poate determina prețul cristalului. Cele mai apreciate sunt cele de culoare roşu-închis, intens și strălucitor.

Cercei din aur alb de 18K cu rubin de 2.81ct

 

Safirul
La fel ca rubinul, safirul este o varietate a corundului mineral, diferența fiind dată în special de culoare. Putând avea în structura sa impurităţi de fier, titan, crom, cupru sau magneziu, safirul poate fi întâlnit în mai multe nuanțe: albastru, galben, violet, portocaliu sau verde. Cel mai cunoscut tip de safir este cel albastru pur. La fel ca rubinul, ocupă locul 9 pe scara de duritate a lui Mohs, imediat după diamant.
Dincolo de calitățile sale structurale, safirul a reușit să impresioneze nu doar prin culoare și strălucire, ci și prin rafinamentul, grația și eleganța care sunt associate acestei pietre prețioase. Mult timp considerat un simbol al regalității și al devotamentului, fiind corelat cu sângele nobil, în secolul al XII-lea, safirul era piatra ideală pentru inelele de nuntă și un simbol al credinței și fidelității. Însuși prințul Charles i-a dăruit celebrei Lady Diana un inel de logodnă cu un safir oval, înconjurat de diamante.

Inel din aur alb de 14K cu safir tratat de 1.24ct

 

Smaraldul
Ne putem da seama de culoarea smaraldului încă din denumirea lui. Numele vine din greaca veche, de la cuvântul „smaragdos”, care înseamnă „verdele lucrurilor care cresc” și este considerat unul dintre cele mai vechi cristale, fiind folosit pentru realizarea bijuteriilor încă de acum 4.000 de ani. Se spune că însăși Cleopatra, regina Egiptului, în ziua în care l-a cunoscut pe Iulius Cezar, purta o diademă şi brăţări din aur cu perle şi smaralde, tocmai pentru a-și pune în evidență frumusețea. De asemenea, smaraldul era considerat de egipteni un simbol al tinereții veșnice, faraonii fiind deseori îngropați purtând la gât o bijuterie cu smarald. În plus, de-a lungul timpului, smaraldul a devenit și un simbol al vitalității, protecției și prosperității. Chiar dacă nu există dovezi științifice clare în această direcție, smaraldul este recunoscut pentru efectele benefice pe care le are asupra organismului, mai ales datorită culorii și rarității sale.
Dincolo de misterul în care este învăluit acest cristal, se știe că smaraldul este una dintre cele mai rare pietre prețioase. Spre deosebire de safir, rubin și diamant, duritatea smaraldului este mai mică, fiind considerat mai fragil, situându-se între 7,5 și 8 pe scara Mohs.

Inel din aur alb de 18K cu Smarald de 0.39ct.

 

Culoarea pietrelor prețioase
Culoarea unei pietre prețioase este definită de nuanță, saturație și ton. Cu cât culoarea este mai intensă, cu atât cristalul este mai valoros. De exemplu, în cazul smaraldului, doar pietrele intens colorate sunt considerate smaralde. Cele care tind să fie galbene sau albastre nu intră în categoria smaraldelor, iar valoarea lor este mult mai mică. De asemenea, culoarea pietrei prețioase poate fi influențată de prezența mai multor elemente chimice esențiale: cromul, vanadiul, fierul, cum se întâmplă în cazul smaraldului.

Cum influențează culoarea valoarea unui diamant
În cazul diamantelor, culoarea lor este clasificată în funcție de grade, notate de la D (reprezentând categoria diamantelor lipsite în totalitate de culoare) până la N-Z (categoria diamantelor vizibil colorate). Cu cât diamantul este mai transparent, alb, pur, lipsit de orice nuanță, cu atât el este mai scump, fiind considerat mai valoros.

 

Foto: Teilor

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii