FacebookTwitterLinkedIn

Ca marcă specializată în ceasuri de scufundări, Doxa pune mare preț pe etanșeitatea carcaselor. Modelele din seria SUB 4000T rezistă la presiuni de până la 120 de bari, iar cele denumite SUB 1500T – la 150 de bari.

Gândite, în primul rând, ca instrumente profesionale, ceasurile Doxa adaptează designul nu doar în funcție de criteriul rezistenței, ci și de lizibilitatea cadranului. Cu forma lor robustă și ergonomică, cu marcaje pregnante, tratate cu Superluminova, și adesea cu cadrane în culori puternice, modelele Doxa atrag imediat atenția.



 

Remarcabilă este și determinarea producătorului de a menține ceasurile într-o gamă de prețuri realmente accesibilă: SUB 200, cu brățară de cauciuc sau oțel, costă doar 950 de dolari, iar modelele cele mai scumpe (SUB 300 Carbon Aqua Lung US Divers, de exemplu) nu depășesc pragul psihologic de 5.000 de dolari. Firește, ceasurile nu sunt echipate cu calibre realizate in-house, dar, chiar și așa, iubitorii de orologerie au suficiente atuuri pentru achiziționarea unei astfel de piese.

Diversificare cromatică
Pregătindu-se de perioada estivală, Doxa lansa în prima parte a acestui an o serie de șase versiuni ale modelului SUB 300. Celor care știu câte ceva despre acest brand nu le este, cu siguranță, străin efectul energizant creat de cadranul portocaliu.

De data aceasta, marca ieșea la înaintare cu o gamă cromatică foarte diversă, vrând parcă să ne facă să dăm uitării toate neajunsurile, restricțiile și pesimismul din ultima vreme. Cadranele SUB 300 exhibau, pe lângă clasicizatul portocaliu și negrul și argintiul sobre, nuanțe revigorante de galben, turcoaz și bleumarin. Era o infuzie de optimism necesară.

Privindu-le laolaltă, nu poți să nu te gândești la faptul că modelele cu cadran negru sau argintiu au, în primul rând, rolul de a scoate și mai tare în evidență exuberanța cromatică a celorlalte. Dar și exuberanța poate fi îmblânzită, în funcție de temperamentul posesorului: toate cadranele în culori intense pot fi asortate unor brățări de cauciuc identice sau uneia negre, susținând sau domolind astfel avântul cromatic.

Cu carcasă realizată din carbon (42,50 mm x 45,00 mm), rezistență la adâncimi de până la 300 de metri și mecanism cu întoarcere manuală (rezervă de mers: 38 de ore), SUB 300 Carbon COSC costă 3.790 de franci elvețieni.

Un SUB alb-perlat
Dacă în urmă cu mai bine de jumătate de secol, în 1967, marca a lansat primul ceas de scufundări cu cadran oranj, nu ca pe un capriciu, ci pentru a îmbunătăți lizibilitatea instrumentului în apă, de data aceasta ne propune un model integral alb.

SUB 200 Whitepearl, căci despre el este vorba, este primul ceas Doxa 100% alb, o completare bine-venită a colecției.  Modelul a fost lansat după pleiada colorată despre care am vorbit, venind pe același val de optimism ce trimite la spiritul estival și dorul de vilegiatură.

Echipat tot cu un mecanism cu întoarcere manuală, ceasul are carcasă de oțel cu diametrul de 42 mm și brățară albă din același material sau din cauciuc. Nici măcar marcajele tratate cu Superluminova nu sparg unitatea cromatică simplă; detaliile negre sunt singurele accente cromatice alogene permise.

Ceasul se încadrează în zona cea mai accesibilă de preț din gama Doxa: versiunea cu brățară de cauciuc costă 950 de franci elvețieni, în vreme ce aceea cu brățară de oțel „bob de orez” e un pic mai scumpă: 990 de euro.

Dornic de a atrage publicul tânăr interesat de designul, funcționalitatea și accesibilitatea modelelor, producătorul se ghidează după o politică foarte clară privitoare la pragurile de preț. Asta pentru că Doxa nu este un ceas pe care să-l porți ca pe un trofeu, ci cu care mai degrabă te împrietenești și pe care îl iei în aventurile dorite și în cele pe care ți le scoate viața înainte.