Cautare
, Contributor

Forbes.com

IT |
|

Colonie de români la Xerox

ir.jpg
Aproape “sechestrat”, timp de o zi, într-un castel din Alpii francezi, cu ocazia prezentării unor noutăți tehnologice ale Xerox, am reușit, totuși, să evadez pentru câteva momente și am stat de vorbă cu o parte din românii care lucrează aici. Ce am aflat? Că sunt mulți specialiști români care lucrează la unul dintre cele șase centre de cercetare ale Xerox.

Armada de români plecați peste hotare nu a cucerit doar Silicon Valley, ci s-a infiltrat chiar și la poalele Alpilor francezi, în apropiere de Grenoble, unde își are sediul Centrul European de Cercetare al Xerox. Cum au ajuns acolo și ce „produc” românii?

La Grenoble, inovarea este parte din cultura organizației, iar România este parte din această filozofie. Aici am întâlnit-o pe Irina Butnaru, cea care coordonează divizia de servicii pentru afaceri pentru Tom Blodgett, directorul operațional al Xerox pentru Europa, adică numărul trei în structura executivă a gigantului american. „Xerox există în România de peste 40 de ani,  la început ca furnizor de echipamente, iar de mai bine de zece ani ca furnizor de servicii de management al documentelor. În 2011, Xerox a achiziționat o serie de companii pentru a-și extinde serviciile de business processes outsourcing, printre care și compania XLWorld din Iași. Această achiziție a fost „norocul” meu”, povestește Irina Butnaru pentru Forbes România.

Născută în Târgu Neamț, un oraș mic, dar plin de viață și istorie, Irina face parte dintr-o generație care a trăit mirajul „șoimilor patriei”, a „pionierilor”, „Cântării României”, dar și prima generație care a început limba engleză în clasa a –II– a. A urmat cursurile Liceului Pedagogic „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamț, iar pe parcursul clasei a X-a a realizat că nu vrea să predea și visa deja că într-o bună zi va ajunge femeie de afaceri. „Sora mea era deja studentă la ASE în București, dar eu am ales să studiez sociologie la Facultatea de Filosofie din Iași“, spune ea. A luat decizia corectă, iar în anul III de studii a plecat la Universitatea din Konstanz, cu o bursă Erasmus.

Deși planul inițial era să revină acasă după șase luni, Irina a hotărât să mai rămână peste hotare pentru a-și scrie lucrarea de licență. „Cred că această bursa mi-a schimbat destinul. Am căpătat o altă viziune asupra lucrurilor, am devenit practică, am devenit organizată și am preluat acea încredere pe care o au vesticii”, își amintește Irina Butnaru, care a devenit la jumătatea anului 2006, după revenirea în țară, Team Leader în cadrul companiei de outsourcing XL World din Iași. „A fost o perioadă în care am învățat ce înseamnă managementul la nivel de Europa și am avut unul din cei mai buni profesori – Fred Dumas, actualul Global Director al Harte Hanks (unul dintre clienții XL World – n.red.). După nouă luni am fost promovată ca Project Manager și am preluat un proiect al IBM pentru a-l dezvolta și coordona”.

În iulie 2012, deși nu mai lucra pentru XLWorld și începuse să dezvolte propria afacere, i s-a propus o poziție în cadrul Xerox. Procesul de recrutare a fost unul pe măsura poziției, finalizat prin interviul pe care îl cataloghează „unic într-o viață de om”, cel cu Tom Blodgett. Astăzi, Irina Butnaru lucrează alături de Tom Blodgett, iar unul dintre task-urile pe care le consideră cele mai interesante este reprezentat de coordonarea diviziei de Inovare și Marketing în Europa. Unul dintre cele mai importante proiecte în acest segment va fi reprezentat de un centru de servicii la Iași, care va avea anul viitor 500 de angajați. Preferă să păstreze alte detalii pentru lansarea oficială a proiectului, care va avea loc în perioada imediat următoare. Într-o altă pauză scurtă am cunoscut-o pe Gabriela Csurka.

Aceasta s-a „înrolat” la XRCE – Centrul European de Cercetare al Xerox din iulie 2002. În prezent ea lucrează ca cercetător senior în cadrul grupului de analiză textuală & vizuală și are în aria de interes cercetarea de imagini și video. Gabriela Csurka a absolvit Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității din Timișoara în 1991, iar un an mai târziu a obținut un master în Robotică (1992).

În CV-ul pe care îl prezintă adhoc ne spune că și-a dat doctoratul (1996) în Informatică la Universitatea din Nisa – Sophia Antipolis.  „Am petrecut doi ani (1996-1998) ca asociat post-doctoral în cadrul grupurilor Movi, INRIA Ron-Alpi & Vista, Irisa Rennes unde munca mea de cercetare s-a concentrat tot pe secvențe de imagini și analize din mișcare video”. A lucrat apoi, între 1998-1999, ca asistent de cercetare la Universitatea din Geneva, în cadrul Computer Vision Group. Gabriela și-a continuat munca de cercetare în cadrul grupului Image&Video de la Institutul Eurécom (2000-2001), apoi a dat curs unui anunț și a ajuns la laboratorul de cercetare al Xerox din Meylan (Franța).

„Așa am ajuns în centrul din apropiere de Grenoble, unde se căutau experți în «Image processing and understanding»”. Și, alături de ea, la centrul din Meylan mai lucrează alți doi români, Ioan Bucur și Adrian Moș. Moș a terminat Politehnica la Timișoara, și-a continuat studiile în Irlanda, după ce ajuns „intern” la Sun Microsystems Labs, Mountain View, iar în prezent are, deja, în CV doi ani ca cercetător în cadrul Xerox Research Centre Europe din Grenoble.

Adrian Moș a ajuns la Xerox Research în urmă cu doi ani, în noiembrie 2010. Domeniul lui de cercetare de aici este legat de îmbunătățirea felului în care se gestionează procesele business, de la concepția lor și până la executarea lor pe infrastructura IT. Domeniul, în sens mai larg, se apropie de BPM (Business Process Management) care este un „hot” topic în ofertele software ale marilor furnizori de servicii și marilor producători de software (IBM, Oracle etc). „Lucrez ca Research Scientist, deci misiunea mea principală este cercetarea. Înainte de Xerox am lucrat la INRIA, care este Centrul Național de Cercetare în Informatică și Automatică din Franța. La INRIA am ajuns încă din 2005, întâi ca postdoc și apoi în diferite posturi de cercetare până în 2010 când am venit la Xerox. Înainte de INRIA mi-am făcut doctoratul în Irlanda (din 2000 până în 2004), la Dublin, la Performance Engineering Laboratory, creat în comun de University College Dublin și Dublin City University”, a povestit el pentru Forbes România.

Dincolo de cercetători, Xerox a reprezentat o bună oportunitate de creștere și pentru manageri. Iar, armata de români s-a extins peste tot în lume. Absolvent al Facultăţii de Inginerie Hidroenergetică din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti, Marius Perşinaru a mai urcat anul acesta o treaptă în ierarhia Xerox. După ce a ocupat funcţia de Vicepreşedinte DMO Channel Operations, managerul a fost numit Director General pentru Tehnologie şi Servicii pentru Europa Centrală şi de Est și Israel. În noua poziţie, Marius Perşinaru coordonează strategia comercială a companiei pentru ţările din zona CEE (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România) și Israel. Managerul asigură, prin toate activităţile legate de marketing și vânzări, promovarea întregului portofoliu de produse al companiei şi implementarea acestora pe piaţă. Marius Perşinaru s-a alăturat echipei Xerox România în urma cu mai bine de 15 ani, ocupând diverse funcţii de management în departamentele de logistică, suport tehnic şi operaţiuni. Între 2004 şi 2009, Perşinaru s-a aflat și la conducerea Xerox România şi Republica Moldova.

Și Gabriel Pantelimon, actualul șef al Xerox România, s-a plimbat în lumea Xerox. Pantelimon s-a alăturat echipei Xerox România în 1997, în cadrul departamentului de vânzări. De atunci, el a deţinut mai multe funcţii în companie la nivel local. Din 2008, a trecut pe o poziţie regională, fiind numit Global Accounts Manager – Xerox Europa Centrală şi de Est, Israel şi Turcia, iar în 2009 director de marketing şi vânzări pentru aceeaşi regiune. Din 2010 este Country General Manager al Xerox Romania. Cercetători și manageri deopotrivă, un lucru este cert: în cazul Xerox, armada de români s-a extins peste tot în lume.

PRINTRE CEI MAI INOVATORI.

Inovația pare acum cuvântul cheie în climatul economic marcat de recesiunea ultimilor patru ani. Pentru a fi printre cele mai inovatoare companii, Xerox Corporation alocă 5% din venituri pentru cercetare şi dezvoltare, confirm Monicăi Beltrametti, Director al Centrului European de Cercetare al Xerox de la Grenoble. Xerox deţine șase centre de cercetare şi dezvoltare în SUA, Canada şi Europa şi are cel mai larg portofoliu de sisteme pentru documente, echipamente, software-uri şi soluţii din industrie. Xerox Corporation a inventat primul sistem informatic destinat publicului şi primul mouse în 1981 și a fost compania care a înregistrat al şaptelea nume de domeniu pe internet din lume, http://www.xerox.com/, din cele peste 200 milioane existente la momentul actual. Mai mult, Xerox a înregistrat un număr de aproape 58.000 de brevete de invenţie în toată lumea, din 1930 până în prezent. Cele 1.618 de brevetele înregistrate de Xerox Corporation în Statele Unite anul trecut au poziţionat compania pe locul opt în clasamentul mondial privind invenţiile, Patent Intelligence, al IFI Claims Patent Services, lider în realizarea bazelor de date globale privind patentele.

Adrian Moș

RESEARCH SCIENTIST

Lucrează la centrul din Meylan și are, deja, în CV doi ani ca cercetător în cadrul Xerox Research Centre Europe.

Marius Perşinaru

CCO, GM TECHNOLOGY & SERVICES, CEE, ISRAEL & TURKEY

Absolvent al Facultăţii de Inginerie Hidroenergetică din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti, Perşinaru a mai urcat în 2012 o treaptă în ierarhia Xerox.

Gabriel Pantelimon

COUNTRY GENERAL MANAGER ROMÂNIA

Actualul șef al Xerox România s-a tot plimbat în lumea Xerox. El a ocupat anterior funcţia de director de vânzări şi marketing al Xerox ECE, Turcia şi Israel.

Gabriela Csurka

RESEARCH SCIENTIST

S-a „înrolat” la XRCE – Centrul European de Cercetare al Xerox – încă din iulie 2002. În prezent ea lucrează ca cercetător senior în cadrul grupului de analiză textuală & vizuală.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii