FacebookTwitterLinkedIn

Rata medie de neocupare la nivelul Bucureştiului a rămas constantă în trimestrul al treilea al anului 2012, dar diferenţele înregistrate între ratele pe sub-zone indică o creştere a competiţiei în viitor, în special în cazul clădirilor de birouri situate în zonele centrale şi semi-centrale, potrivit raportului de piaţă trimestrial publicat de Colliers International.

Astfel, analiza aprofundată a ratei de neocupare pe subzone evidenţiază  diferenţe considerabile între regiuni, de la 3% în Floreasca la peste 50% în Pipera. Dacă în zonele semicentrale şi periferice s-au resimţit creşteri uşoare ale gradului de neocupare, în CBD (central business district), acesta a scăzut, ca urmare a volumului de tranzacţii încheiate în zona, care s-a situate la 30% din totalul tranzacţiilor de închiriere perfecţionate în trimestrul al treilea. Spaţiile disponibile din zona Victoriei – Charles de Gaulle reprezintă 23% din stocul existent în CBD.

“Ţinând cont că proiectele anunţate în ultimele luni vor începe sau au început procesul de pre-închiriere, competiţia se va accentua în zona Floreasca – Barbu Văcărescu. Livrarea acestor dezvoltări este planificată pentru 2013 – 2015, perioadă în care o mare parte a contractelor existente vor ajunge la maturitate”, spune Viorel Opaiţ, Corporate Services Director în cadrul Colliers International România.

La sfarsitul celui de-al treilea trimestru al acestui an , stocul de birouri de clasa A  din Bucureşti a ajuns la 1.540.000 demetri pătraţi. Prima fază din cadrul proiectului AFI Business Park împreună cu două clădiri de mici dimensiuni (Aviatorilor 47 şi Monolit Square) au suplimentat stocul de birouri cu 20.000 de metri pătraţi.

În ce priveşte activitatea de inchiriere, companiile-chiriaşe care au semnat tranzacţii în perioada iulie-septembrie 2012 au obţinut chirii efective sensibil mai mici, proprietarii fiind dispuşi să menţină constant nivelul.

Întreaga activitate de închiriere din trimestrul al treilea a totalizat 35.000 de metri pătraţi, din care 28.000 de metri pătraţi au reprezentat cererea netă. Astfel, cererea netă totală din primele nouă luni a atins suprafaţa de 93.000 demetri pătraţi, din care un procent de 40% a fost generat de pre-închirieri.