FacebookTwitterLinkedIn

„În ultima perioadă, dezvoltatorii se concentrează din ce în ce mai mult pe eficiența și pe sustenabilitatea pe termen lung a unei clădiri, datorită avantajelor pe care le pot câștiga în urma trecerii prin procesul de certificare verde: reducerea consumului de energie, valoarea chiriei menținută la un nivel competitiv sau chiar o mai bună retenție a chiriașilor. Numărul mare de proiecte de birouri dezvoltate a determinat chiriașii să devină mai exigenți în alegerea unui spațiu, astfel că proprietarii încearcă să se diferențieze în mod categoric de competiție, iar certificările verzi devin astfel necesare pentru succesul unui proiect imobiliar”, a declarat Oana Stamatin, Associate Director al departamentului Real Estate Management Services (REMS) din cadrul Colliers International Romania.

Din datele deținute de Colliers International, în 2017, au fost acordate 39 de certificări verzi, față de 29 în 2016, pentru proiecte imobiliare care urmează să fie dezvoltate și pentru cele deja existente. Dintre acestea, 24 (61%) au fost clădiri de birouri, în procentaj mai mic față de anul anterior (80% din total) ca urmare a faptului că activitatea de certificare s-a intensificat și pe segmentul de retail (31% din totalul certificărilor, față de 18% în 2016).

Cu toate acestea, tendința care s-a conturat anul trecut a fost ca fiecare clădire nouă de birouri în curs de dezvoltare să obțină o certificare LEED sau BREEAM pentru o mai bună poziționare în piață. La rândul lor, proiectele cu o vechime de zece ani sau chiar mai mare au demarat procesul de a obține o certificare pentru clădirile existente cu scopul de a rămâne atractive pentru chiriași. Astfel, predominante au fost certificările acordate pentru clădirile aflate în uz, care au reprezentat peste trei sferturi din piață.

Față de alte țări din regiunea Europei Centrale și de Est, România a înregistrat o evoluție pozitivă pe partea de certificări verzi pentru birouri, depășind Ungaria și Cehia din punct de vedere al Capitalei ca procent.

Bucureștiul are un stoc total de birouri moderne de 2,3 milioane de metri pătrați, față de Praga sau Budapesta, cu aproximativ 3,4 milioane de metri pătrați fiecare. Cu toate acestea, 45% din spațiile de birouri din Capitală dețin certificări verzi, în timp ce în Praga și Budapesta proporția este de o treime din total. Ne așteptăm ca pragul de jumătate să fie atins spre finalul anului 2018 sau în prima parte a anului 2019”, a încheiat Oana Stamatin.

La nivel național, proiectele imobiliare au crescut foarte mult în ultimii ani, și la fel și interesul pentru certificări verzi acordate acestora. În timp ce Bucureștiul are aproape 1,7 milioane de metri pătrați de clădiri certificate LEED sau BREEAM (suprafață construită), alte orașe regionale însumează o suprafață apropiată de acest nivel. Conform datelor Colliers International, pe al doilea loc după București se clasează Cluj-Napoca (500.000 de metri pătrați certificați), urmat de Timișoara cu 445.000 de metri pătrați.

„Totodată, estimăm ca, până la sfârșitul acestui an sau cel târziu 2019, suprafața certificată în orașele regionale să depășească totalul Capitalei”, au precizat reprezentanții Colliers.

În 2017, departamentul REMS din cadrul Colliers International a împlinit șapte ani de activitate. Echipa sa de certificări verzi s-a extins și numără în prezent șapte specialiști: cinci specialiști LEED Green Associates, un specialist LEED AP Building Design + Construction și BREEAM Assessor and BREEAM In-Use Assessor, precum și un specialist LEED AP Operations + Maintenance.

Echipa Colliers a obținut un total de 27 de certificări verzi, începând cu 2011, din care 13 anul trecut, reprezentând o treime din numărul total de proiecte certificate din România anul trecut. De asemenea, șapte din cele zece certificări LEED emise în România anul trecut au fost obținute de Colliers.

Foto: Sediul OMV Petrom este considerat o clădire verde.