Cautare
, Forbes Staff

Macroeconomie |
|

Colliers International: Lipsa forței de muncă din Europa Centrală și de Est poate provoca încetinirea creșterii economice, recesiune sau reducerea investițiilor private din regiune

Rata scăzută a șomajului, emigrarea și dezvoltarea rapidă a sectorului de servicii au generat o lipsă a acută a forței de muncă în Europa Centrală și de Est, aspect ce poate provoca încetinirea creșterii economice, recesiune sau reducerea investițiilor private din regiune, avertizează Colliers International în cel mai recent raport al său.
shutterstock_778806073

Forța de muncă este factorul cel mai semnificativ în evaluarea planurilor de afaceri și a perspectivelor în Europa Centrală și de Est, iar, în prezent, rata scăzută a șomajului, emigrarea și dezvoltarea rapidă a sectorului de servicii au creat o penurie a forței de muncă în regiune.

Potrivit raportului “CEE Labour Force“, rata șomajului în statele Europei Centrale și de Est se află sub media de 7% a Uniunii Europene. Atunci când economiile ajung la astfel de niveluri scăzute de șomaj, precedentul istoric este încetinirea economică sau intrarea în recesiune.

Pentru a evita încetinirea creșterii economice, statele din regiune ar trebuie să se concentreze pe reîntoarcerea forței de muncă plecată în statele puternic dezvoltate din vest. De asemenea, statele din Europa Centrală și de Est ar putea să își îndrepte atenția și către atragerea imigranților din est, precum forța de muncă din statele din fosta URSS. Îmbunătățirea calității muncii, creșterea ratei de activitate a populației cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani, precum și automatizarea și reducerea orelor de muncă săptămânale reprezintă soluții pentru a evita o posibilă încetinire economică.

O variantă mai puțin optimistă pentru rezolvarea crizei forței de muncă o reprezintă intrarea în recesiune, care ar presupune pierderea mai multor locuri de muncă și, implicit, creșterea ratei șomajului, fiind restabilit astfel un echilibru între cererea și oferta forței de muncă.

“Dacă problema forței de muncă nu va fi rezolvată, atunci prevedem limitări ale creșterii PIB-ului, probabil o recesiune și o reducere a investițiilor private în regiune pe termen mediu și lung“, se arată în raportul citat.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii