FacebookTwitterLinkedIn

Tot în această perioadă, cererea nouă (net take-up) a însumat 38.000 de metri pătrați, o reducere de 26%, dar valoarea este peste media trimestrială din ultimii ani. Această cerere de birouri a provenit în mare măsură din partea segmentelor energie/industrial și IT&C.

„În primul trimestru, cererea nouă pentru spații de birouri a fost temperată comparativ cu valorile maxime înregistrate în trecut, ca urmare a ratei șomajului aflate la un minim istoric și a interesului tot mai crescut pentru piețele de birouri din marile orașe regionale. Totodată, pe fondul nivelului excelent de activitate din prima parte a anului trecut, discutăm și de un efect de bază nefavorabil semnificativ”, a explicat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

Cea mai mare cerere a venit din partea companiilor cu profil energetic și industrial, 37%, urmate de cele de IT&C (24%) și de cele din banking și asigurări (9%).

Cele mai multe tranzacții de închiriere, 51%, au fost încheiate de companii pentru suprafețe între 1.000 de metri pătrați și 3.000 de metri pătrați, urmate de cele pentru suprafețe sub 1.000 de de metri pătrați (17%) și de peste 10.000 de metri pătrați (17%).

Cum a ajuns Forte Partners cel mai dinamic dezvoltator local de birouri, după ce a deschis mai multe zone din interiorul capitalei

Mutarea sediului UPC România în proiectul The Bridge (foto) și o tranzacție confidențială în zona Unirii au reprezentat cele mai mari contracte de închiriere pe piața de birouri din București din acest trimestru.

După cum am anticipat la începutul anului, activitatea de închiriere pe piața de birouri din București se va tempera ușor, iar evoluția din primul trimestru este în linie cu așteptările. Estimăm o cerere nouă de 135.000 de metri pătrați, până la finalul lui 2018, cu aproximativ 10% sub anul precedent. Având în vedere provocările de pe piața muncii, considerăm că acest rezultat este unul sănătos, mai ales venind după un an la fel de puternic precum 2017”, a încheiat Silviu Pop.

Activitatea de închiriere a reflectat atenția sporită a dezvoltatorilor pentru zonele centrale, Centru-Vest sau Piața Presei/Expoziției, în detrimentul părții de nord a Bucureștiului. Zona CBD (Central Business District) a fost cea mai solicitată (34%), în timp ce zona Centru-Vest a înregistrat 22% din totalul tranzacțiilor de închiriere, iar zona de Vest 12%.

Până la finalul acestui an, un total de până la 185.000 de metri pătrați de spații de birouri urmează a fi livrat, în special în cea de-a doua parte a anului, conform raportului Colliers International „Bucharest Office Market Q1 2018”.