Cautare
, Editor Coordonator

Film |
|

„Colectiv” ar trebui să câștige Oscarul pentru film documentar, spune BBC

Criticii de film de la BBC consideră că documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, ar trebui să câștige premiul Oscar din acest an pentru film documentar.

Filmul românesc are însă un contracandidat redutabil, pelicula Time a regizorului Garrett Bradley, care are două argumente care sunt pe placul juriului Oscarurilor: abordează o problemă de actualitate și cu relevanță socială – drepturile omului și condiția-african americanilor în America anului 2021.

Filmul spune povestea soților Sibil și Robert Richardson, un cuplu african-american implicat într-un jaf armat. După ce își ispășește pedeapsa de trei ani și jumătate, Sibil luptă pentru eliberarea soțului ei, condamnat la 60 de ani de închisoare. Printre producătorii documentarului se numără Davis Guggenheim, regizor premiat cu Oscar pentru cel mai bun documentar, în 2006, pentru An Inconvenient Truth, și Lauren Powell Jobs, văduva fondatorului Apple, Steve Jobs. Filmul a avut un buget de aproximativ 10 milioane de dolari și este distribuit pe canalul de streaming al gigantului Amazon, Prime Video.

În fața unei asemenea desfășurări de forțe, performanța documentarului Colectiv – două nominalizări la Oscar, pentru film documentar și cel mai bun film străin – este cu atât mai impresionantă și meritorie. „Cu toții am văzut thrillerele de la Hollywood în care jurnaliștii de investigație demască corupția la nivel înalt – documentarul românesc Colectiv este la fel de intens și de șocant ca acestea, cu marea excepție că este o poveste adevărată”, scrie BBC.

„Nomadland va câștiga cu siguranță premiul pentru cel mai bun film”, mai spun, previzibil de altfel, criticii de film de la BBC. Aparent „o poveste măruntă, personală, despre o femeie care, după ce își pierde soțul și locul de muncă, alege o viață de nomad, călătorind și trăind într-o mașină”, Nomadland atinge un alt subiect aflat pe lista de sensibilități a Americii de astăzi – situația vârstnicilor.

Un alt Oscar va merge, cel mai probabil, la Chadwick Boseman, care a reușit un rol remarcabil în Ma Rainey’s Black Bottom, înainte de a se stinge anul trecut, în urma unui cancer galopant, la vârsta de 44 de ani.

2021 este posibil să fie anul lui Carey Muligan, nominalizată la Oscarul pentru cel mai bun rol principal feminin pentru Promising Young Woman. Cine a avut ochi să vadă, a remarcat jocul  excepțional pe care actrița l-a reușit în Wildlife (un film discret din 2018, bazat pe romanul lui Richard Ford, care a trecut pe sub radarul cinefililor mainstream); cine nu, sigur are proaspăt în minte The Dig – unde Carey face din nou treabă bună „la umbra” marelui Ralph Fiennes.

I-ar putea sta împotrivă lui Carey redutabila Frances McDormand, care ar putea câștiga un al treilea Oscar pe propria mână, dar și beneficiind de calea favorabilă deschisă de Nomadland; și i-ar mai putea fi potrivnice vechile metehne ale membrilor Academiei, care, când caută nod în papură, recurg la argumente de tipul too young, too pretty. Nicole Kidman, Charlize Theron și Julia Roberts sunt martore.

După ce a fost amânată două luni, cea de-a 93-a ediție a Premiilor Oscar va avea loc online, pe 25 aprilie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii