FacebookTwitterLinkedIn

Primul contact al lui Andy Warhol cu comunitatea artistică europeană nu a fost foarte promițător. În 1967, artistul american a vrut să participe la Festivalul de la Cannes cu filmul Chelsea Girls, însă juriul i l-a respins pentru exces de nuditate. Indignat, Warhol se refugiază în clubul Gorilla Bar din St. Tropez, unde se întâlnește cu actrița Brigitte Bradot, care i-l prezintă pe soțul ei de atunci, milionarul Gunter Sachs. Acesta este curios să vadă filmul și merge împreună cu Warhol și anturajul său la hotelul Carlton. Cei doi se împrietenesc, iar Warhol îi trezește lui Gunter interesul pentru pop-art.
Filmul nu a fost prezentat la Cannes, dar artistul american s-a ales cu un admirator cu dare de mână. Sachs își deschide propria galerie de artă în Hamburg și organizează prima expoziție a lui Andy Warhol în Europa. Vernisajul este însă un fiasco: nu este vândut nici un tablou, însă bunul Gunter își consolează noul amic cumpărând cea mai mare parte a lucrărilor expuse – o investiție cât se poate de inspirată după cum se va vedea peste aproape 50 de ani.
Fotograf, om de afaceri, regizor și susținător al curentului pop-art, Gunter Sachs era moștenitorul unei averi impresionante. În tinerețe fusese un playboy a cărui viață plină de excese a ajutat presa de scandal a vremii să ducă o viață îndestulată: ziarele franțuzești îl alintau cu apelativul Saxy, o combinație între Sachs și sexy. Căsnicia lui cu Brigitte Bardot a fost rodul unui pariu pe care l-a pus în 1966 cu prințul Aly Khan, reprezentantul Pakistanului la ONU. Mariajul a durat doar doi ani, fiind în cele din urmă victima aventurilor extraconjugale de la care nici unul dintre membrii cuplului nu s-a putut abține. Cei doi s-au despărțit în relații amicale și, la zece ani de la divorț, Gunter i-a făcut cadou lui Brigitte un inel cu un diamant în valoare de peste un milion de franci.
Născut în 1932 în Germania, Gunter Sachs a fost strănepotul lui Adam Opel, fondatorul companiei producătoare de automobile care îi poartă numele. Sachs mai fusese căsătorit înainte să o cunoască pe Brigitte Bardot și avea un băiat din această primă căsnicie. După ce a divorțat de actrița franceză, s-a însurat cu modelul suedez Mirja Larsson, cu care a avut doi băieți.
Averea lui Gunter Sachs, estimată la peste 350 de milioane de dolari, a fost moștenită de Mirja și de cei trei băieți. Fiul său cel mare, Rolf, spunea că tatăl său era un pasionat colecționar de artă, însă nu arunca banii la întâmplare. Era un cunoscător, cu un gust îndelung cultivat, aflat permanent în căutarea zeitgeist-ului, a spiritului contemporaneității, mereu dornic să intuiască tendințele în artă și să descopere care artist va fi următoarea revelație. La 72 de ani, Sachs cumpăra artă graffiti.
Unul dintre viciile lui Gunter era jocul de cărți, însă familia sa spune că inclusiv banii pe care îi câștiga la poker îi investea în artă. Penthouse-ul său din St. Moritz era decorat cu tablouri semnate de Roy Lichtenstein, Andy Warhol și Mel Ramos, și cu sculpturile lui Allen Jones. În colecția lui și-au găsit locul opere de Magritte, Dali sau Yves Klein, iar în 1967 a înființat, împreună cu prințul Konstantin al Bavariei, o asociație al cărei scop era deschiderea unui muzeu de artă în Munchen.
Povestea lui Gunter Sachs nu are un happy-end: colecționarul s-a sinucis la 78 de ani, după ce a aflat că suferă de maladia Alzheimer. Mare parte din colecția sa de artă a fost vândută în 2012, la o licitație organizată de casa Sotheby’s, cu suma de 56 de milioane de dolari.

Foto Profimedia