FacebookTwitterLinkedIn

Anul se va încheia cu un număr record de locuințe finalizate și de tranzacții încheiate, potrivit studiului de piață Residențial Market 2016 Overview realizat de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Aproximativ 30.000 de locuințe urmează a fi finalizate până la finalul acestui an în proiecte rezidențiale din România, cele mai mari piețe rezidențiale după București fiind Cluj-Napoca, Constanța, Sibiu și Brașov, potrivit datelor centralizate de către Coldwell Banker.

Numărul livrărilor de locuințe în București și împrejurimi va atinge un nou record în acest an, fiind estimat la aproximativ 13.000, în creștere cu 20% față de anul anterior. Cea mai mare pondere a acestora, de aproximativ 53%, este încadrată pe segmentul mass market, anul 2016 marcând și o majorare semnificativă numărului de proiecte care țintesc clasa de mijloc, la un procent de aproape 40%.

Premier Estate Management, cinci noi proiecte rezidenţiale în portofoliu

Astfel, dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale din București au finalizat și lansat tot mai multe proiecte în zone semicentrale sau în imediata apropiere a polilor de dezvoltare a clădirilor de birouri, ceea ce a făcut ca în zonele Aviației – Barbu Văcărescu și Grozăvești – Politehnică dar și Tineretului să fie finalizate în acest an aproximativ 1.500 de unități.

Adoptarea legii dării în plată și epuizarea primului plafon disponibil pentru finanțări prin Prima Casă a dus la o scădere a vânzărilor de locuințe noi, scădere care a fost recuperată apoi după suplimentările fondurilor Prima Casă, dar și după ce majoritatea instituțiilor finanțatoare au revenit la avansuri de 15% – 20% pentru un credit ipotecar.

Astfel, studiul realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania estimează un grad de absorbție în acest an de peste 70% a locuințelor finalizate în 2016 în București, restul urmând a fi absorbit de piață în cea mai mare parte în următoarele șase până la nouă luni, în funcție de strategiile de business ale dezvoltatorilor și de condițiile macroeconomice. Datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară indică o majorare cu 8,6% a numărului de tranzacții încheiate la nivel national în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015.

În ce orașe au crescut prețurile cerute ale apartamentelor?

Cele mai mari piețe rezidențiale regionale din țară au fost în 2016 Cluj-Napoca, Constanța și Sibiu, cu peste 2.000 de unități estimate spre livrare în fiecare din aceste zone, urmate îndeaproape de Brașov, Iași și Timișoara. Cele mai mari grade de absorbție a noii oferte, de peste 90%, s-au înregistrat în Cluj-Napoca și Brașov potrivit studiului Residential Market 2016 Overview, procentul achizițiilor realizate prin finanțare bancară fiind unul foarte redus, comparativ cu alte regiuni, precum București.

Coldwell Banker Affiliates of România este unul din cei mai mari consultanți imobiliari locali, după ultimele rezultate financiare oficiale, înregistrând o cifră de afaceri de 5,76 milioane de euro în 2015. Compania are cea mai extinsă activitate pe segmentul rezidențial, fiind manager și agent exclusiv pentru peste 20 de proiecte rezidențiale în București și în principalele orașe din țară. Compania a vândut în 2016, direct de la dezvoltator, aproximativ 2.000 de locuințe noi.