FacebookTwitterLinkedIn

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani

Cele mai multe companii în acest top provin din Polonia, 168, cu una mai mult decât în anul anterior. Acestea cumulează afaceri de 223,3 miliarde de euro, cu 3,3% peste nivelul din anul anterior. Profitul acestora s-a redus cu aproape 260%.

Polonia este urmată de Ungaria, cu 75 de companii, cu șase mai multe decât în 2015. Dar acestea adună afaceri de 89 miliarde de euro, cu 11,5% sub nivelul din anul anterior. Profitul acestora s-a redus cu 61,7%.

Cu 71 de companii, a căror afaceri cumulează 87,8 miliarde de euro, Cehia ocupă locul al treilea. În acest caz, numărul de companii a rămas identic, dar, la fel ca în cazul Ungariei, afacerile companiilor s-au redus cu 2,2%.

„România trebuie privită cu multă atenție în perioada ce vine. În ultimii ani, tot mai multe companii au crescut destul de mult încât să intre în Top 500, de la 56, în 2013, la 65, în 2016. Cifra de afaceri medie a firmelor din România (891 milioane de euro) este încă sub majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, însă a înregistrat cea mai mare rată de creștere în 2016 (+6,6%). Clasamentul anului viitor va arăta câte companii locale au reușit să transforme creșterea economică constantă în venituri și să intre în cercul celor mai mari jucători din Europa Centrală și de Est. România crește ca evoluție a companiilor, dar este încă sub potențialul economiei autohtone și sub potențialul PIB-ului, cu toate că înregistrează cea mai mare dezvoltare a acestui indicator din regiune”, a declarat Eugen Anicescu, Country Manager al Coface România.

Dacia a urcat trei poziții

Automobile Dacia ocupă cel mai ridicat loc dintre companiile românești, locul 14, în urcare de pe locul 17, în anul anterior. Pe locul secund între companiile din țara noastră se află OMV Petrom Marketing, pe locul 23, în urcare de pe locul 24. Poziția a treia între companiile locale este ocupată de OMV Petrom, care de pe lcul 29 a coborât pe locul 31. Aceasta este urmată de Kaufland România, care ajuns pe locul 53 de pe poziția 62 în clasamentul anterior. Următoarea companie locală în top este Rompetrol Rafinare, dar care de pe locul 53 a coborât până pe locul 65.

Pe poziția a șase între companiile din țara noastră se află Rompetrol Downstream, care și ea a coborât, dar mai puțin, de pe locul 71 a ajuns pe locul 69. Compania din petrol și gaze este urmată de British American Tobacco (Romania) Trading, care a ajuns pe locul 70, în urcare de pe poziția 82. În urma acesteia se află Carrefour Romania, care a ajuns pe locul 120, de pe poziția 128.

Pe locul nouă între companiile locale se află Lidl Discount, care a ajuns pe poziția 124 de pe 144, consemând una dintre cele mai mari urcări în top dintre companiile prezente în țara noastră. Aceasta este urmată de Lukoil România, care de pe locul 116 a coborât până pe locul 129.

Companiile din Top 500 ECE au generat o cifră de afaceri de 580 miliarde de euro, în 2016

Companiile din Top 500 ECE au generat o cifră de afaceri de 580 miliarde de euro, în 2016. Cele mai mari companii au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și a profitului net, însă și-au crescut semnificativ forța de muncă. Sectorul auto a depășit sectorul petrol și gaze, fiind cel mai mare pentru prima dată. Acestea sunt principalele rezultate ale celui de-al nouălea studiu anual Coface Top 500 ECE.

După atingerea unui maxim de 3,5% în 2015, cel mai ridicat nivel post-criză, creșterea medie în ECE a scăzut la 2,9%, anul trecut. Economiile au beneficiat de situația favorabilă de pe piața muncii, cu scăderea ratei șomajului și creșterea salariilor.

„Mediul macroeconomic care se îmbunătățește a avut un efect pozitiv asupra afacerilor, insolvențele companiilor scăzând cu 6% în 2016 și cu 14% în 2015. Mai mult, piețele forței de muncă au continuat să se îmbunătățească, ceea ce a dus la o rată a șomajului care a atins cele mai scăzute niveluri înregistrate vreodată, cel mai bun în Republica Cehă, cu 4,0%. Creșterea salariilor și inflația scăzută, împreună cu îmbunătățirea sentimentului consumatorilor, au făcut din consumul casnic principala forță motrice a expansiunii economice, ceea ce a avut un efect pozitiv asupra unor sectoare din Europa Centrală și de Est”, explică Katarzyna Kompowska, directorul general al Coface pentru Europa Centrală și de Est.

Profitul net s-a redus mai accentuat, cu 3,1%, până la 26,3 miliarde euro

Companiile din Top 500 au generat 580 miliarde de euro, în 2016, o scădere ușoară de 0,6%, iar profitul net s-a redus mai accentuat, cu 3,1%, până la 26,3 miliarde euro. Spre deosebire de scăderea cifrei de afaceri și a profitului net, rata de ocupare a forței de muncă a luat avânt.

Companiile din Top 500 din ECE au consolidat în mod semnificativ angajările cu +3,9%, până la 2,24 milioane de persoane. Această evoluție s-a reflectat în scăderea ratei șomajului în regiune. În zece țări, rata șomajului a scăzut chiar cu mai mult de 10%, cel mai semnificativ  fiind în Ungaria cu -25,0% până la 5,1%, iar Republica Cehă cu -21,6% până la 4,0%. În majoritatea țărilor din ECE, ratele șomajului sunt acum chiar mai scăzute decât în ​​țările din Europa de Vest. Singura țară care a înregistrat cifre mai ridicate ale șomajului decât în ​​anul precedent este Estonia cu +9,7%, până la 6,8%.

Industriile tradiționale au scăzut

Analiza pe sectoare a arătat o piață în schimbare. Industriile tradiționale au scăzut, iar cele noi au fost gata să preia creșterea. Deși cifra de afaceri globală a scăzut cu -0,6%, nouă din cele 13 sectoare și-au crescut cifra de afaceri față de anul precedent. Scăderea cifrei de afaceri în Top 500 poate fi atribuită unui număr de patru sectoare: petrol și gaze (-5,4%), energie (-7,3%), inginerie mecanică și de precizie (-59,1%) și metale (-6,4%). Pierderile veniturilor acestora au fost prea mari pentru a fi compensate de performanța pozitivă a celorlalte sectoare.

Scăderea din sectorul petrolului și gazului, care a dominat anterior clasamentul, a fost monitorizată pe parcursul ultimilor ani. Cu 92 de companii (18,4%) rămase în Top 500, față de 111 în 2015 (22,2%), sectorul a înregistrat o pierdere în ceea ce privește cifra de afaceri datorită pieței mondiale dificile de mărfuri. Prin urmare, peste 50% din cele 92 de firme din această industrie au pierdut teren în clasament.

Sectorul auto și transporturilor a preluat poziția de lider cu o cifră de afaceri de 128 miliarde de euro. În UE, înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu aproape 7%. Această cerere mai mare a avut un impact pozitiv asupra producătorilor de autovehicule, cu sediul principal în ECE. Producătorii auto, de componente și de piese de schimb din regiune și-au crescut capacitățile pentru Europa de Vest, principala lor destinație de export. În 2016, peste 20% dintre companiile din Top 500 ECE (102 companii) au activat în acest domeniu, în timp ce în 2015 au fost doar 17%. Veniturile au crescut cu +8,6%, iar profitul net cu +6,8%. Acest rezultat se datorează unui mediu economic foarte favorabil, cu cerere în creștere.

Coface prognozează că rata medie a PIB-ului în ECE va crește la 3,4%, în 2017

Creșterea economiilor din ECE este de așteptat să se redreseze în urma încetinirii de anul trecut.

Coface prognozează că rata medie a PIB-ului în Europa Centrală și de Est va crește la 3,4% în 2017 și la 3,3% în 2018. Ambii ani vor fi alimentați de o creștere stabilă a consumului privat, susținută de îmbunătățirile continue pe piața muncii. Gospodăriile au înregistrat deja o creștere a prețurilor. Acest lucru indică o inversare a perioadei deflaționiste înregistrate în multe economii în trimestrele anterioare”, adaugă Grzegorz Sielewicz, economist regional Coface pentru ECE.

Acesta este cel de-al nouălea studiu anual al Coface privind cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est. Afacerile sunt clasificate în funcție de cifra de afaceri și analizează, în plus, alte aspecte, precum numărul de angajați, cadrul companiilor, sectoare și piețe.

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani