Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Coface: „Paradoxul insolvențelor: Numărul a ajus la un minim istoric, pierderile financiare cauzate au atins un maxim istoric”

Numărul insolvențelor din România a ajuns, în primul trimestru al acestui an, la un minim istoric, dar la un maxim de impact financiar în mediul de business și un nivel foarte scăzut al antreprenoriatului, arată o analiză a Coface.
euro_bani_money_curs_valutar

În primul trimestru al acestui an, s-au deschis 1.753 de proceduri noi de insolvență, cu aproximativ 22% mai puține față de aceeași perioadă a anului anterior, când s-au deschis 2.237 insolvențe, potrivit unei analize Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI).

În ciuda acestui fapt, pierderile financiare cauzate mediului de afaceri (estimate prin nivelul datoriilor înregistrate de către firmele insolvente care depășesc valoarea cumulată a activelor fixe) au ajuns la un maxim istoric, din cauza intrării în insolvență a unor companii foarte mari, care se regăsesc cu precadere în sectoare precum fabricarea și furnizarea energiei electrice și construcții (unde dimensiunea financiară primează) sau fabricarea produselor textile (unde dimensiunea socială contează cel mai mult).

Primul trimestru al anului curent debutează cu un paradox al extremelor: minimul insolvențelor din ultimii zece ani, cuplat cu un maxim al impactului financiar în aceeași perioadă analizată. Paradoxul este determinat de provocări structurale în câteva sectoare cheie ale mediului de afaceri românesc. Sectorul fabricării produselor textile este afectat de creșterea salariului minim pe economie, dinamică ce nu este corelată cu evoluția productivității. Acest fenomen afectează negativ întreg mediul de afaceri, în condițiile în care ponderea salariului minim relativ la cel mediu a crescut de la 27% în 2008 la aproape 50% în 2017”, precizează Iancu Guda, Services Director al Coface România.

Cele mai afectate sectoare de insolvențe au fost textilele, energia și construcțiile

Fabricarea produselor textile este sectorul care a avut cel mai ridicat număr al insolvențelor, raportat la firmele active pentru al treilea an consecutiv. Aproximativ 16% dintre companiile care activează în acest sector intră în insolvență în fiecare an și aproximativ 90% dintre acestea intră în faliment în maximum doi ani. Deși acest sector generează doar 4,5% din totalul companiilor insolvente la nivel național, aproximativ 13% din locurile de muncă pierdute din cauza acestui fenoment provin din acest sector.

Anul a debutat nefericit pentru companiile din energie (producția și furnizarea de energie electrică și termică, apă și gaze), care au fost luate prin surprindere de majorarea prețului energiei electrice, ce a explodat, într-un timp foarte scurt, la piața la vedere, provocând pierderi majore multor traderi de energie. Cele mai mari cinci insolvențe din acest sector au înregistrat datorii totale de aproape 900 milioane de lei, în timp ce nivelul activelor imobilizate era doar de 150 milioane de lei și capitaluri proprii de doar 100 milioane de lei.

Productivitatea scăzută, coroborată cu problemele financiare întâmpinate de către companiile active în sectorul construcțiilor, determină ca acest sector să înregistreze cea mai ridicată rată a creditelor neperformante în portofoliul creditelor bancare, în baza calculelor publicate de către BNR în luna septembrie 2016. Conform calculelor proprii Coface, aproximativ 11% dintre firmele românești activează în acest sector, iar 80% dintre acestea raportau venituri sub 100.000 de euro, în anul 2015.

Iancu Guda adaugă:Sectorul construcțiilor înregistrează un minim istoric al autorizațiilor de clădiri rezidențiale, din cauza dezinvestițiilor companiilor private și pe fondul profiturilor foarte mici și a lipsei de încredere în viitor. Incertitudinea este amplificată de nivelul minim din ultimii zece ani al cheltuielilor de investiții publice din bugetul de stat, acestea scăzând la doar 2,5% din PIB în 2016, comparativ cu 4,5% în 2008. De asemenea, sectorul fabricării și furnizării de energiei a debutat în anul curent cu o volatilitate nemaîntâlnită a prețului energiei, acesta depășind record după record pe bursa OPCOM și cauzând intrarea în incapacitate de plată a mai multor traderi”.

În acest context, și pe fondul incertitudinilor privind schimbările fiscale viitoare, antreprenoriatul românesc (evaluat prin numărul de companii nou înmatriculate) în primul trimestru al anului curent este la nivelul minim al ultimilor zece ani.

„Mai grav este că suntem deja destul de jos, România înregistrând cel mai scăzut număr al companiilor la 1.000 de locuitori prin comparatie cu țările din Europa Centrală și de Sud-Est, respectiv la jumătate față de media regională. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de investiții susținute de un cadru fiscal și juridic stabil, predictibil și sustenabil pe termen lung. Avem nevoie de măsuri urgente care să încurajeze antreprenoriatul românesc, prin debirocratizare, creșterea transparenței, reducerea corupției și îmbunătățirea accesului la finanțare pentru IMM-urile românești.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii