FacebookTwitterLinkedIn

Camera Deputaților a votat astăzi ca pensionarii să nu mai plătească contribuția pentru asigurările sociale de sănătate (CASS), care este de 5,5%, printr-o lege care schimbă Codul fiscal. Senatul și-a dat acordul pentru această modificare în 6 septembrie 2016, proiectul de lege fiind iniţiat de fostul senator ALDE Cristiana Anghel. Noua regulă se va aplica pentru pensiile care vor fi plătite în prima lună după intrarea în vigoare a noii legi.

Înainte de această modificare, Codul fiscal prevedea că se plătește contribuția la sănătate doar pentru pensiile mai mari decât punctul de pensie, întregit prin rotunjire în plus la un leu. Punctul de pensie a fost de 871,7 lei anul trecut, iar anul acesta este de 917,5 lei.

De asemenea, noua lege prevede că pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei nu se va mai plăti impozit de 16%. Până la luarea acestei măsuri, Codul fiscal prevedea că, pentru acest an, pensiile de cel mult 1.100 de lei, sunt scutite de impozit.

Ministerul Muncii a precizat că în evidența Casei Naționale de Pensii Publice, în luna ianuarie 2017, erau înregistrate 1.286.149 de persoane cu venituri din pensii în cuantum mai mic de 2.000 de lei, care plăteau impozitul pe profit de 16%. Valoarea lunară a impozitului plătit de aceștia era de 62,17 milioane de lei, reprezentând 53,4% din valoarea lunară totală a impozitului, în sumă de peste 116,51 milioane de lei, a mai anunțat Ministerul Muncii: „Impozitul mediu lunar este de 48 lei”.

Viorel Ștefan, noul ministru de Finanțe, care era președintele Comisiei de buget-finanțe a Camerei Deputaților miercuri, când această cameră a aprobat modificarea Codului fiscal, a menționat că înainte de a aplica scutirea de impozit a pensiilor de sub 2.000 de lei și scutirea de plata CASS pentru pensionari, obligația de transfer de la bugetul de stat către Casa de Sănătate era de 600-650 de milioane de euro, iar, după implementarea măsurilor, se vor adăuga încă vreo 300 de milioane de euro.

Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică arată că, în trimestrul al treilea din 2016, în România erau peste 5,25 de milioane de pensionari, iar pensia medie lunară era de 951 de lei.

Proiect Ministerul Muncii: Salariul minim brut crește cu 1.450 lei, de la 1 februarie