FacebookTwitterLinkedIn

Atuncicând se vorbește despre criza financiară, în mod recurent se menționează doar perioada cuprinsă între 2007 și 2009, totuși, punctează Daniel Dăianu, membru al Academiei Române și al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, criza nu s-a terminat chiar dacă economia țării crește cu o medie de 3% în ultimii ani, ceea ce este la potențialul său, într-un context de incertitudine.

Potrivit acestuia, țara noastră se confruntă cu un deficit de analiză economică referitoare la implicațiile aderării la zona euro și fiindcă se dorește o aderare rapidă înseamnă mai degrabă neînțelegerea costurilor acestui proces. Într-adevăr, tratatele de aderare la Uniunea Europeană  te obligă, dar trebuie judecate foarte bine costurile și dezavantajele.

„Finanțarea <<șchioapătă>> peste tot prin Europa. Europa depinde covârșitor de bănci,  atunci când ne referim la ultimele două decenii vorbim despre o bulă speculativă (bulele speculative nu sunt o caracteristică a României, am avut bule speculative în toată Europa) și avem acea supraîndatorare, iar fragilitatea sistemelor bancare este încă mare”, adaugă  Dăianu.

Referindu-se la modificarea Codului Fiscal, acesta susține că „pachetul fiscal trebuie să protejeze echilibrele. Sunt oameni în Ministerul Finanțelor care realizează că regimul fiscal trebuie să protejeze aceste echilibre pe termen mediu și lung, pentru că perioada dificilă va continua în economia europeană și globală”, conchideDaniel Dăianu.

„Vreau să vă uitați pe codul fiscal. Toată lumea zice că e bun deși nimeni nu-l citește, fiind foarte lung. Vă spun, eu l-am citit, totuși o prietenă a spus că te obosește după două pagini. Gândiți-vă că acest cod trebuie citit de oameni care au terminat doar liceul”, atrage atenția Anca Vlad, CEO Fildas Grup.

ConsiliulPatronatelorBancare din România (CPBR) și Deloitte România au lansatastăzi, la un an de la înființareapatronatuluibancar, studiul „BăncileșiCreștereaEconomică – Lecțiiletrecutuluipentru un viitormai bun”, care se vrea a fi o radiografie a ultimilorzeceaniși a tendințelor care ar putea să apară în viitor.Mai exact, Steven van Groningen, președintele CPBR, susține că s-a simțit nevoia acestui studiu pentru a realiza cât de mult s-a schimbat sistemul bancar în ultimii zece ani.

Băncile membre ale CPBR sunt Banca Comercială Română, BRD ‐ Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, UniCredit‐Ţiriac Bank, ING Bank România şi Volksbank România. Cele şase bănci care compun CPBR deţin circa jumătate din totalul activelor bancare din sistem, angajaţii acestora reprezentând peste o treime din totalul lucrătorilor în sectorul bancar.