FacebookTwitterLinkedIn

De asemenea, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a completat articolul 40 (3) referitor la obligativitatea moderatorilor de a nu permite invitaților să folosească un limbaj nepotrivit.

Articolul nou propus de CNA în Proiectul de modificare are următorul cuprins: 29 (1) – „În cazul programelor difuzate în direct, altele decât cele de știri și transmisiunile sportive, radiodifuzorii au obligația să folosească orice mijloace, inclusiv delay-ul, astfel încât să prevină difuzarea unor scene, expresii sau comportamente care contravin dispozițiilor prezentului cod privind protecția minorilor și a demnității umane”.

Introducerea prevederii a fost votată de zece membri (Vasile Buda a votat împotrivă).

Articol 40(3) a fost propus spre modificare, astfel încât să fie aplicabil și moderatorilor: „Moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenă”.

Artcolul 40(3) în vigoare nu făcea trimitere decât la invitați. Modificarea a fost susținută de toți cei 11 membri.

Proiectul de modificare și completare a Deciziei 220/ 2011 (Codul audiovizualului) prevede și alte modificări, care nu au fost încă discutate și aprobate prin vot pentru a intra în dezbatere publică. Discuția va fi reluată într-o ședință viitoare. După votul membrilor pentru întregul proiect de modificare, textele vor fi publicate pe site-ul instituției și vor fi suspuse dezbaterii publice.

La şedinţa publică din 23 ianuarie 2014 au participat toţi membrii Consiliului: Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Alexandru Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda (vicepreşedinte), Laura Georgescu (preşedinte), Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea.

În aceeași ședință, CNA a aprobat transformarea licenței audiovizuale Litoral TV (TV-C deținută de SC Media Est Vision SRL Năvodari) din locală în regională – pentru județele Constanța, Tulcea, Ialomița, dar și solicitarea de cedare a licenței Axa TV Maramureș de la Global Mara Trust SRL către eMaramureș Media SRL Baia Mare, cu modificarea zonei de difuzare din regional în local (Baia Mare).